Leden van het SBOG tijdens een repetitie van 'Herfstkleuren'. Foto: Josée Gruwel
Leden van het SBOG tijdens een repetitie van 'Herfstkleuren'. Foto: Josée Gruwel

Première bij Symfonisch Blaasorkest Gaanderen

GAANDEREN – Met 'Herfstkleuren', een concert dat op zondag 13 oktober wordt gegeven in de Rabobankzaal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft, brengt het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen (SBOG) het derde concert uit de reeks Vierjaargetijden Concerten. Bas Koolenbrander en Joop Boerstoel zijn hierbij de dirigenten. "Als je een liefhebber bent van serieuze blaasmuziek dan moet je echt komen", vertelt voorzitter Wim Papperse.

Door Josée Gruwel

Papperse: "'Herfstkleuren' is in meerdere opzichten uniek te noemen. Naast het voltallige orkest hoort men voor de pauze apart de houtblazerssectie, de koperblazerssectie en het slagwerk. Hierdoor wordt een veelzijdig klankspectrum gecreëerd en worden sferen opgeroepen die verrassen."
Na het glorieuze openingsnummer 'Olympic Fanfare and Theme', een werk dat gecomponeerd werd door John Williams voor de Olympische Zomerspelen in Los Angeles van 1984, klinken delen uit 'Slavonica!', dat in 2017 door een beroepsorkest officieel in première ging in Londen en door SBOG als eerste niet-beroepsorkest gespeeld wordt. 'Slavonica!' is van de hand van Philip Sparke. De componist heeft een set van drie moderne Slavische dansen gemaakt die sterk zijn beïnvloed door de beroemde voorbeelden van Antonín Dvorák en gespeeld kunnen worden door het hele orkest of alleen door het hout ensemble. SBOG speelt deel een en twee en koos voor het hout ensemble.
Verder klinkt onder andere door het koper ensemble en het slagwerk 'Valley of the Pinios' van Kevin Houben, een werk dat de luisteraar meeneemt naar de wervelende wind rond kalkrijke rotsen aan de zee in Griekenland.
Na de pauze komt het voltallige orkest met werken als 'Battle of Hearts', waarin de muziek de gevoelens van personages uit het toneelstuk 'Das Kätchen von Heilbronn' van Heinrich von Kleist weerspiegelt, en de goed in het gehoor liggende 'Armenian Dances' van Alfred Reed.
Als opmaat voor 'Kometen met Kerst', een voorstelling die op 14 december gepland staat in schouwburg Amphion, worden 'Waltz of the Flowers' uit Peter Iljitsj Tsaikovsky's 'Notenkraker Suite', en 'The Polar Express', filmmuziek bij de gelijknamige film naar het kinderboek van Chris van Allsburg, gespeeld.
Het concert begint om 11.00 uur. Kaarten zijn voor 15 euro verkrijgbaar aan de receptie bij de DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft of via tel. 0315-200 150 of via www.dru-industriepark.nl.

Meer berichten