Verbindingen leggen op Stap Vooruit Festival

Algemeen

ULFT`- Het derde Stap Vooruit Festival heeft bewezen dat dit evenement voor mensen met een kleine beurs in een behoefte voorziet. Dit unieke evenement, waar bezoekers kennis kunnen maken met verschillende (maatschappelijke) organisaties, is een heel praktische en effectieve invulling van het 'meedoen beleid' dat vanuit gemeente Oude IJsselstreek wordt gestimuleerd.

Door Walter Hobelman

"Verbindingen leggen, bruggen bouwen en elkaar ontmoeten. Dat zijn voor mij de belangrijkste speerpunten van dit festival", aldus wethouder Van de Wardt die het festival opent. Gedurende de middag is dat ook precies wat er gebeurt tijdens het festival, dat goed bezocht wordt.
De indeling van het festivalgedeelte is vrolijk en overzichtelijk. De bezoekers hebben alle gelegenheid om een kijkje te nemen bij een stand met tweedehands kleding of iets leuks uit te zoeken bij de weggeeftafels. Het aanbod is zeer divers. Zo zijn organisaties als Sociaal Werk, Schuldhulpmaatje, de formulierenhulp en het Solidariteitsfonds aanwezig om informatie te verstrekken. Verder kan men kennis maken met Bartjan Tijmen van 'Budgetgarage Doetinchem', die mensen die van een minimaal inkomen moet rondkomen ontzorgt bij het onderhoud van hun auto.

Zichtbaar
Hier wordt ook mooi zichtbaar hoe het leggen van verbindingen werkt. De organisatie SchuldHulpMaatje staat naast de stand van Bartjan en er wordt over en weer informatie gedeeld. "Ik wist niet dat dit bestaat", geeft een schuldhulpmaatje toe. "Het is alleen daarom al goed om hier te zijn, want nu ik dit weet kan ik mensen die ik begeleid verwijzen naar Bartjan als ze autoproblemen hebben." Dat mensen met een minimaal inkomen een auto hebben lijkt misschien niet logisch. "Dat horen we vaak inderdaad, maar veel mensen zijn voor hun werk of gezondheid afhankelijk van een auto. Dat is geen luxe maar noodzaak", aldus het schuldhulpmaatje.

Blije gezichten
Gedurende de middag zijn er verschillende modeshows, georganiseerd door Re-Fresh uit 's-Heerenberg. De geshowde kleding mag na afloop gratis meegenomen worden naar huis en dat levert veel blije gezichten op. Bezoekers zijn afkomstig uit alle lagen van de samenleving. "Ik ben betrokken bij de problemen van een paar vrienden die het op dit moment erg krap hebben. Ik ben hier om te kijken welke mogelijkheden er zijn om deze mensen verder te helpen. Niet alleen met praktische zaken maar ook om ze te helpen om niet weg te kruipen maar juist actief mee te gaan doen met iets dat bij ze past", legt een bezoeker uit. Ook vertegenwoordigers van een paar politieke partijen tonen hun betrokkenheid. "Het is goed om je te blijven verdiepen in wat er allemaal speelt en wat er mogelijk is", vindt één van hen.

Zeer tevreden
Ivon van de Wetering, vrijwillig projectondersteuner bij sociaal werk en één van de organisatoren is na afloop zeer tevreden. "Dit festival is een gezamenlijk project van de Raad van Kerken Oude IJsselstreek, Sociaal werk Oude IJsselstreek en het platform Stap Vooruit. Veel vrijwilligers zijn hier erg druk mee geweest en ik ben trots op hun inzet en het resultaat. We hebben het samen gedaan en het is opnieuw een mooie middag geworden. Kijk naar bijvoorbeeld de kinderen die naar buiten gaan met speelgoed of kleding die ze vanmiddag hebben gekregen. Kijk naar mensen die weer een beetje zijn opgemonterd door de contacten die ze vandaag hebben gelegd, de herkenning die ze ontdekken, dat ze niet de enige zijn die het moeilijk hebben. Daar gaat het om", aldus Van de Wetering.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant