De muntenpot met allerlei munten. Foto: Marcel van Berkum
De muntenpot met allerlei munten. Foto: Marcel van Berkum

Steeds meer podia stoppen het betalen met munten

wo 15 sep 2021, 08:09 Algemeen

ULFT – Wie wel eens een optreden bezoekt in een kroeg, popzaal of theater kent ze wel: de horecamunten. Ze zijn in het leven geroepen om het betalen van drankjes aan de bar snel te laten verlopen en gehannes met wisselgeld te voorkomen. Binnenkort lijken consumptiemunten verleden tijd. 

Door Marcel van Berkum

In het begin koop je een voorraadje munten aan de kassa in de hoop dat het voldoende is voor de rest van het evenement. Vaak blijven er wat over, die bij thuiskomst na een gezellige avond worden gedumpt in de muntenpot voor een volgende keer. Soms rolt er één uit een broek of shirt bij het in de wasmachine stoppen. Het merendeel van het uitgaanspubliek heeft wel zo’n pot, kom of bus met munten van allerlei horecagelegenheden. En als je dan weer van plan bent naar een volgend optreden te gaan, dan is het eerst speuren in de pot.
De afgelopen periode viel er niks in te leveren, omdat er vanwege de coronaregels geen festiviteiten mogelijk waren. Diverse middelgrote podia in het land hebben besloten contactloos betalen, oftewel pinnen, in te voeren. Als gevolg van corona is die maatregel versneld in gang gezet. Deze regio blijft niet achter. Theater Amphion in Doetinchem bijvoorbeeld hanteert al ‘cashless payment’. Ook DRU in Ulft heeft dat aan haar relaties per mail laten weten. Per 1 september is het niet meer mogelijk in de popzaal met munten te betalen. Maar er zijn natuurlijk nog best veel munten in omloop, beter gezegd in de muntenpot. Dat geld ben je niet kwijt. DRU deelt mee dat munten bij aanvang van live optredens in de popzaal aan de kassa kunnen worden ingeleverd. Het corresponderende geld wordt dan teruggestort. Voorlopig kan nog wel met munten worden afgerekend in Het Schaftlokaal van DRU.