Conciërge Isala Yvonne Mijnen wijst de leerlingen de ingang van de fietsenstalling bij Laudis en Almende College. Foto: Roel Kleinpenning
Conciërge Isala Yvonne Mijnen wijst de leerlingen de ingang van de fietsenstalling bij Laudis en Almende College. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Nieuwe fietsenstalling Almende College Silvolde in gebruik

ma 13 sep 2021, 16:34 Algemeen

Silvolde - Het nieuwe schooljaar is bij het Almende College (vestigingen Isala en Laudis) van start gegaan met een nieuw fietspad en een nieuwe fietsenstalling. “Vorige week hebben de leerlingen van Isala en Laudis hiervan voor het eerst gebruikgemaakt”, zegt Heidy Breeuwer van Laudis op de vroege maandagochtend bij de school. “De situatie is anders dan dat ze gewend zijn. Daarom staan we hier om hen te begeleiden.”

Door Carla van der Meer

De fietsenstalling is op een nieuwe plek gekomen. Op de plek van de oude fietsstalling is nu een plein en een speelplek. “We hebben hier zo’n 2.000 leerlingen, dus al hun fietsen moeten in de nieuwe stalling kunnen staan”, geeft Breeuwer aan. 

Onoverzichtelijk
“De fietsenstalling is erg onoverzichtelijk”, zegt Carine Reinders, leerling van Isala, die net haar fiets geparkeerd heeft. “Als je niet meer weet waar je je fiets neergezet hebt, is die bijna niet terug te vinden. Het is heel druk. Vooral ‘s middags moet je wachten voordat je eruit bent. We moeten nu ook verder lopen naar school.”
“Als je later op de dag komt, zijn er minder plekken”, laat Finn Helmink weten.
“Jammer dat er geen dak opzit”, roept een leerling in het voorbijgaan.
“Het oversteken van het fietspad van de stalling naar school is soms een probleem”, vindt Yvonne Mijnen, conciërge Isala. “Sommige leerlingen kijken liever op hun mobieltje, maar ze moeten wel in de gaten hebben dat ze een fietspad oversteken. We staan hier sinds vorige week en we merken dat de leerlingen het goed doen.”
“De leerlingen weten dat ze verkeersdeelnemer zijn en dat ze links en rechts moeten kijken bij het oversteken”, zegt wethouder Ria Ankersmit. “Het gaat om een openbare ruimte waar iedereen gebruik van mag maken. Maar waar ze ook rekening met elkaar moeten houden. De bewoners zijn bezorgd dat er veel leerlingen zijn en dat de ouderen van de Schuylenburgh niet meer veilig een wandeling kunnen maken. We staan hier vandaag voor een bewustwordingsactie. Er komt volgend voorjaar nog wel een nieuw fietspad met voetpad. ”
Willie Berendsen van handhaving is tevreden over hoe de leerlingen het oppakken. “Ze komen van twee kanten aan bij de fietsstalling, vanaf de Laan van Schuylenburch en vanaf de Paasberg. De kant van de Laan van Schuylenburch is het drukst. Aan deze kant is ook een aparte plek voor scooters gemaakt, voor de veiligheid. Dan hoeven die niet over het smalle fietspad. De leerlingen doen het goed. Ze zijn allemaal heel positief en vriendelijk en zeggen goedemorgen en goedemiddag. Nu we hier staan, kunnen we meteen meer contact leggen met de jeugd. We kunnen laten zien dat we samen met de school, gemeente en politie voor een veilige situatie bij school willen zorgen.”