Rick Helmink en vriendin Jody Gries organiseren een spinning marathon met Ketelaar Sport. Foto: Roel Kleinpenning
Rick Helmink en vriendin Jody Gries organiseren een spinning marathon met Ketelaar Sport. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

“Als jij wordt uitgeloot fiets ik mee”

Algemeen

ULFT - Binnenkort stappen ze in het vliegtuig richting Namibië. Rick Helmink en Jody Gries gaan er fietsen voor het goede doel. “Nee, een plezierreisje wordt het niet”, weet het stel al op voorhand. “We gaan ter plaatse projecten van Orange Babies bezoeken en steken dan de handen flink uit de mouwen.”

Door Nick Moritz

Orange Babies is een Nederlandse organisatie die in 1999 werd opgericht. Het doel is om de wereld in 2030 aidsvrij te hebben. “Mijn werkgever, Grip Accountants & Adviseurs, draagt Orange Babies een warm hart toe”, vertelt Helmink. “Zo wordt deelname aan de jaarlijks fietstocht langs projecten gestimuleerd. Daar geven zich elke keer zo’n 5 tot 6 mensen voor op. Bij de kerstborrel wordt geloot wie er op kosten van de zaak mee mag. Mij vriendin riep dat ze mee zou gaan als ik werd uitgeloot. Nou, daar zat ze aan vast want twee jaar geleden was ik dus de gelukkige.”

Dat de reis destijds niet doorging komt uiteraard door de Corona. Wat in het vat zit verzuurt echter niet en dit jaar gaat de reis door. Van 28 oktober tot en met 6 november zijn Rick en Jody in Namibië actief. “Oorspronkelijk zouden we in Zuid- Afrika fietsen, maar dat ging dus niet door. Dit jaar bezoekt de organisatie projecten in Namibië. Orange Babies ondersteund kleinschalige projecten als scholen, mobiele klinieken en weeshuizen. Men biedt educatie, voorlichting, medicatie en psychosociale hulp. Wij fietsen dagelijks tussen de 40 en 80 kilometer. Op de locaties helpen we dan nog met klussen aan bijvoorbeeld schooltjes en huizen.”

zak geld
Het avontuurlijke duo neemt ook een ‘zak geld’ mee. Met acties in Nederland haalt men geld op om aan de stichting te kunnen doneren. Omdat ze door het uitstel van de reis extra tijd hebben gehad, komt het streefbedrag van ruim 8000 euro nu rap in zicht. “We zijn de zesduizend euro al gepasseerd. Onze grootste actie staat nu op stapel. Op 15 oktober is er voor dit goede doel een spinning marathon bij Ketelaar Sport. Bij die sportschool aan de Debbeshoek staan die dag tussen 09.00 uur en 12.00 uur 22 spinningfietsen klaar. Voor 15 euro per uur fietsen mensen dan voor dit goede doel. Uiteraard mag je ook 2 uur spinnen en er zijn al zes mensen die zich voor de volle drie uur hebben ingeschreven.”

Helmink en Gries zijn blij met de steun die ze van plaatselijke ondernemers krijgen. “Dat begon al met de fietsen, twee jaar geleden. We zijn niet zulke ervaren fietsers en de aanschaf van goede mountainbikes vonden we best pittig. We zijn naar Frazer gestapt met de vraag of hij ons voor drie maanden een fiets wilde lenen. Zodat we voor de tocht naar Namibië konden trainen. Dat vond-ie prima. Inmiddels hebben we de fietsen gekocht, maar die hulp bij de start doet goed. Ketelaar Sport werkt ook belangeloos mee en voor de spinning marathon kunnen liefhebbers zich daar melden. Het telefoonnummer is 0315-631956.”

zadelpijn
Er bestaat nog wel enige angst bij het duo. Fietsen in Nederland is nog wel iets anders als op pad in Namibië. Bovendien is men in de trainingsperiode nooit aan dagelijks fietsen toe gekomen. “We fietsen twee, drie dagen in de week. Voor de conditie zijn we niet zo bang. Daar helpt het spinnen en de trainingsschema’s bij Ketelaar ook bij mee. De slechte wegen en eventuele zadelpijn vinden we wel een puntje, daar zijn we benieuwd naar. Verder ben je echt de hele dag in touw. Als we een flink eind hebben gefietst, mogen we bij aankomst gewoon aan de slag bij de projecten. Verder is het allemaal wel veilig denken we. We reizen met een groep van 25 mensen, er is goede begeleiding bij.”

Doneren via de spinning marathon is misschien niet voor iedereen weggelegd. Het kan echter ook via www.orangebabies/actie/rick-en-jody/donate. “We zijn blij met elke bijdrage en hopen ons streefbedrag te halen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post