Smid aan het werk. Foto: PR
Smid aan het werk. Foto: PR PR

NGK Smedendagen 2022 op het DRU Industriepark

Cultuur

ULFT - Op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei houdt het Nederlands Gilde van Kunstsmeden in samenwerking met de werkgroep IJzeren Ring (gemeente Oude IJsselstreek) de smedendagen. De smedendagen vinden plaats voor de SSP hal op het DRU Industriepark in Ulft.

De werkgroep IJzeren Ring is in het leven geroepen om de inwoners van de gemeente (en de regio) meer bekend te maken met de internationale vereniging Ring van Europese IJzersteden waarvan Oude IJsselstreek lid is. Deze vereniging is een netwerkverband van smeden en bestuurders van gemeenten die vanuit het verleden een binding hebben met het ambacht smeden en de metaalverwerkende industrie. Inmiddels is het netwerkverband breder gemaakt door ook aandacht aan cultureel erfgoed te besteden.

Symbool
De DRU in Ulft staat symbool voor de ijzerindustrie in de Achterhoek, die sinds de 18e eeuw furore maakte. Lange tijd was de DRU de belangrijkste werkgever in de regio. Waar de DRU vroeger symbool stond voor de ijzerindustrie, is het tegenwoordig één van de meest geslaagde voorbeelden van hergebruik van industrieel erfgoed in Nederland.

Toepasselijk
Vandaar dat de DRU een erg toepasselijke locatie is om de Smedendagen te organiseren. Smeden maken de meest uiteenlopende voorwerpen van ijzer, staal en andere metalen. Hekken, toegangspoorten, schoorsteenkappen, bekroningen, hang- en sluitwerk, gereedschappen; te veel om op te noemen. De Smedendagen worden al sinds 30 jaar georganiseerd tijdens het weekeinde van Hemelvaart. 

Kinderen
Smeden uit binnen- en buitenland komen samen om kennis te delen, samen te werken, prachtig smeedwerk te maken en ze geven ook demonstraties. Voor kinderen (niet de allerkleinsten) is er beperkt mogelijkheid om onder begeleiding van een deskundige smid zelf ook te smeden. Een oeroud, maar springlevend vak!

Tijdens deze smedendagen wordt een verplaatsbaar multifunctioneel informatiebord gesmeed met daarin het logo van de DRU verwerkt.

De smedendagen vinden zowel vrijdag als zaterdag plaats van 10.00 uur tot 16.30 uur, toegang is gratis.


www.smeden.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant