Henk Welling bezig aan de schrijverssteen van Betje Wolff en Aagje Deken.

Henk Welling bezig aan de schrijverssteen van Betje Wolff en Aagje Deken. 

Foto: Roel Kleinpenning

Ulftse kunstenaar verbeeldt schrijversduo

Cultuur

Henk Welling maakt schrijvers-steen van Betje Wolff en Aagje Deken voor De Nieuwe Kerk Amsterdam

ULFT – Op donderdagochtend 7 maart is de plechtige onthulling van een gedenksteen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is de achtste in de reeks ter nagedachtenis aan de grote Nederlandse auteurs. Met deze gedenksteen wordt het schrijversduo Betje Wolff en Aagje Deken geëerd. Grafisch beeldhouwer is Henk Welling uit Ulft.

Door Marcel van Berkum

“Ruik je dat”? zegt Henk Welling. Hij legt de laatste hand aan de schrijverssteen van 1 x 2 meter. Hij is aan het boucharderen. Met een speciale beitel worden kleine puntjes in de steen gehakt. Er ontsnapt een geur van zwavel oftewel een rotte eierenlucht. De vloerplaat van Belgisch hartsteen is ongeveer een maand geleden uit de Amsterdamse kerkvloer gelicht en naar Ulft getransporteerd. Het opschrift vermeldt nu in verheven letters de namen van de auteurs, hun geboorte- en overlijdensjaren en de teksten: ‘Vrijmoedig virtuoos’ en ‘Onafhankelijk onafscheidelijk’.

Verlichting
De steen komt te liggen naast de gedenkstenen voor Dirck Coornhert, Hella Haasse, Johan Huizinga, Multaltuli, Willem Frederik Hermans, Anton de Kom en Louis Couperus. De datum 7 maart van de onthulling is bewust gekozen. Het is aan de vooravond van Internationale Vrouwendag. De dames Wolff en Deken hebben een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Het was de 18de eeuw en de tijd van de Verlichting. In hun brievenromans, zoals de bekende ‘Historie van mejuffrouw Sara Burgerhardt’ uit 1782, bekritiseerden zij de schijnheiligheid en de dubbele moraal in hun tijd. Het rebelse boek was een pleidooi om jonge vrouwen zelfstandig keuzes te laten maken. Dat werd niet door de toenmalige machthebbers geaccepteerd en ze moesten vluchten van hun woonplaats Beverwijk naar Frankrijk. Jaren later toen het tij was gekeerd konden zij terugkeren naar hun land en gingen gestaag door met schrijven in innige gemeenschap. Niet alleen schrijven maar ook leven zonder elkaar ging niet. Toen de één stierf volgde de ander negen dagen later.

Steen en letters
In 2017 kwam het contact tot stand tussen de Nieuwe Kerk en ‘letterhakker’ Henk Welling. “Ze hadden werk van mij op internet gezien en vervolgens ben ik door een medewerker benaderd, omdat mijn originele lettertypes zich onderscheiden van machinaal werk.” In De Nieuwe Kerk zijn in vroeger tijden schrijvers als Joost van den Vondel begraven en men had het idee om nieuwe gedenkstenen te plaatsen voor belangrijke Nederlandse schrijvers. In 2018 was een steen voor Hella Haasse de eerste ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag. Vier weken werkte Henk Welling in de kerk onder grote belangstelling aan de tekst. Daarna volgden andere memoriestenen, maar dat hakken gebeurde in zijn atelier in de voormalige brandweerkazerne bij de brug in Ulft. Het liefst had hij dat ook in de Amsterdamse kerk gedaan vanwege de fraaie entourage maar daar waren regelmatig activiteiten met veel bezoek en dat bleek niet handig. Henk verklaart: “Tot nu toe werd het opschrift van de stenen door een ander ontworpen en deed ik uitsluitend het uitvoerend werk. Recent heb ik de toezegging gekregen dat ik voor een volgende steen ook het ontwerp mag maken.” Daar is hij uiterst blij mee. De grafisch beeldhouwer combineert namelijk twee passies: werken met steen en letters.

De 67-jarige Ulftse beeldhouwer studeerde af aan de kunstacademie in Arnhem. Sinds 2017 werkt en woont hij met zijn vrouw Marian in de voormalige brandweerkazerne aan de Oversluis in Ulft. Daarvoor had hij zijn atelier op het DRU-terrein en woonde de geboren s-Heerenbergenaar in Bontebrug. De fraaie beeldengroep met de diverse historische benamingen in het hart van de buurtschap is ook van zijn hand. Het is mogelijk onder begeleiding van de beeldhouwer in zijn atelier een cursus te volgen.

www.henkwelling.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant