Afbeelding

Veel ondernemers openen zaterdag de deuren: ‘De rek is eruit!’

Economie

REGIO - Voor veel ondernemers is de maat vol: wat er vrijdag ook aangekondigd gaat worden tijdens de persconferentie in Den Haag, zij hebben besloten hun zaak te openen. De burgemeesters in de Achterhoek, verenigd in de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) hebben een brandbrief geschreven aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Daarin geven de 22 burgemeesters een duidelijk signaal af om het belang van ondernemers mee te nemen in de afweging die het kabinet morgen maakt. 

“Voorop gesteld: we zijn ervan doordrongen dat de dreiging van de Omikronvariant nog volop aanwezig is. Ook zijn we ervan doordrongen dat de druk op de zorg immens is. Dus dat er maatregelen nodig zijn om dat om te buigen, dat staat buiten twijfel. Tegelijkertijd is het besef er ook steeds meer dat corona waarschijnlijk nog een hele poos onder ons zal zijn. Dat betekent dat we als samenleving integraal moeten zoeken naar structurele manieren om dit in te bedden in ons leven en werken.”
In de brief geven de burgemeesters aan hoe zwaar ondernemers in de detailhandel, de horeca, sport- en cultuursector het hebben. “Bij deze groep ondernemers is de rek er volledig uit. Daarbij speelt dat een aantal gemeenten in onze regio grenzen aan Duitsland. Dat betekent letterlijk dat soms een kilometer verderop veel meer mag en kan. Dat is nauwelijks nog uit te leggen aan inwoners en ondernemers.”
Ondernemers die getroffen worden door de maatregelen geven aan dat zij met de nodige aanpassingen in de bedrijfsvoering veilig kunnen ondernemen. “Eerder hebben zij ook al laten zien dat zij de veiligheid voor medewerkers en bezoekers kunnen waarborgen. Onze oproep is dan ook om meer ruimte te geven om deze ondernemers op een verantwoorde en veilige manier te laten ondernemen.”
Om af te sluiten met de conclusie: “De behoefte aan perspectief en ruimte is nodig en groot.”

Ruimte voor statement
Burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek geeft in een tweet aan zaterdag niet handhavend te gaan optreden als winkels en andere zaken de deuren openen. “Ondernemers hebben het ongelofelijk zwaar. De rek is eruit. Perspectief is daarom keihard nodig. Voor de duidelijkheid: zaterdag willen we ruimte bieden voor een statement door ondernemers, maar uiteraard gelden ervoor en erna gewoon de coronaregels die dan van toepassing zijn.”

Een van de ondernemers die dit weekend de deuren opent, is sportschool Physique in Terborg. “Wij vinden namelijk dat sporten voor iedereen van essentieel belang is.” Zowel leden als niet-leden zijn welkom, laat de sportschool weten. Wel met enkele restricties. Zo is reserveren verplicht, worden anderhalve meter afstand gehouden en alle apparatuur gedesinfecteerd worden na gebruik. “Ook een QR code of een negatief testbewijs zal zoals altijd worden gecontroleerd.”

Ook Böhmer Schoenen en Reparaties in Terborg gaat zaterdag open. “Wij gaan die dag ‘gewoon open’, natuurlijk met inachtneming van de coronamaatregelen. Even een pluim voor onze burgemeester die met ons meedenkt”, meldt Böhmer op Facebook. “We willen met dit statement laten zien dat veilig winkelen kan.”

Hulde
Erna Mecking van Erna’s Boutique in Ulft is blij dat burgemeester Van Dijk een oogje toeknijpt zaterdag. “Hulde aan burgemeester Otwin van Dijk! We zijn vastberaden en gaan door: zaterdag open!” Ze meldt in een reactie op Facebook: “Opgelucht voor de zaterdag, maar dit smaakt naar meer en we gaan door met onze strijd!”

In Silvolde verwelkomt Tuincentrum Steentjes de klanten ook op Facebook: “Zien we jullie zaterdag?”

Hetty Weijkamp van ondernemersvereniging Terborg Centraal vindt dat de opening van de winkels zaterdag niet gezien moet worden als protest. “Het zal zaterdag geen protestactie zijn, maar weer een beetje terug naar normaal. Corona zal niet meer uit ons leven verdwijnen maar we kunnen er wel veilig mee omgaan. We hopen dat het kabinet aanstaande vrijdag groen licht geeft voor het openen van onze onderneming.”

Het Schaftlokaal, het grand café op het DRU Industriepark, is morgen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Uiteraard wel met een QR-controle aan de deur, met mondmasker en anderhalve meter onderlinge afstand. 

Montferland
In Didam openen zaterdag ongeveer twintig (nong-food) winkels en horecaondernemingen. Karin van der Velden van winkeliersvereniging Gastvrij Didam stelt dat de gemeente Montferland niet zal handhaven. “Het zou mooi zijn als dit initiatief over heel Nederland uitrolt.”
Van der Velden benadrukt dat de ondernemers de reguliere maatregelen goed dienen te hanteren, om aan te tonen dat veilig winkelen mogelijk is. “We maken er een feestelijke dag van, met onder meer steltlopers in het centrum van Didam.”

Doetinchem
Kledingwinkel FEM Fashion in Doetinchem liet eerder deze week al weten zaterdag de deuren te openen. “Uit protest”, zegt eigenares Femke Angenent. Ze ziet vanuit haar winkel aan de Raadhuisstraat hoe er ook kleding op de markt verkocht wordt en is niet de enige die klaar is met de huidige maatregelen.
Burgemeester Mark Boumans deed dinsdag al een oproep aan de regering om te kijken naar de kleine ondernemers. ,,Murw gebeukt zijn ze.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post