Korenmolen Voorst. Foto: PR

Korenmolen Voorst. Foto: PR

Korenmolen Voorst open bij 50ste Nationale Molendag

Maatschappij

VOORST - De korenmolen in Voorst is een van de vele honderden traditionele wind- en watermolens in ons land, die te bezichtigen zijn op de vijftigste Nationale Molendag. Het belangrijkste molenevenement van Nederland is dit jaar op 13 en 14 mei. Een extra feestelijke dag want de organisator, De Hollandsche Molen, bestaat dit jaar honderd jaar. 

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers, ronde stenen molens, watermolens, enzovoort, en elke molen is uniek. In Voorst (gemeente Oude IJsselstreek) is de Korenmolen Voorst te vinden, op de belt naast Restaurant van Hal. De molen is deze dagen geopend van 10.30 tot 16.30 uur. De molenaars staan klaar om een rondleiding te geven en om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse levende monument. Iedereen kan de geuren, geluiden, verhalen en de indrukwekkende oude techniek in een molen komen beleven. Kinderen kunnen met een stenen handmolentje graan malen en zó het principe van het malen zelf ervaren. Voor hen ligt er in de molen een cadeautje klaar. Er zijn ook fietsroutes verkrijgbaar waarin de Korenmolen Voorst is opgenomen. 

De Hollandsche Molen zet zich al een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat ze ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen. Op onderstaande website zijn alle deelnemende molens te vinden.


molens.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant