Afbeelding

Sportstemmen

Opinie

We mogen weer stemmen. Nu eens niet op landelijke politici. Met verbazing bezie ik de huidige coalitiebesprekingen. Ik vergelijk het met de schuchtere pogingen om een liefdesrelatie te beginnen. Je maakt een afspraak en zit urenlang aangenaam te praten en te flirten. Na afloop ga je uit elkaar en denkt dat het een ‘constructief’ gesprek was. Het begin van meer. Vervolgens lees je dat je beoogde partner bij thuiskomst op X allerlei vileine opmerkingen over jou de wereld in heeft geslingerd. Maar wel een volgende keer weer gezellig wil overleggen. Nou, doei!

Nu gaat het over sport. Inwoners van Oude IJsselstreek kunnen stemmen voor de Sportverkiezing 2024. Het kan deze week nog. Je kunt niet zomaar stemmen op je buurman, die een aardig balletje trapt, stoot of achterover slaat. Een nominatiecommissie van ongetwijfeld zeer deskundige lieden heeft een selectie gemaakt.

Ik denk terug aan mijn actieve sportverleden. Het was vooral gevarieerd en begrensd tot de puberteit. Ik zat in de hoogste klas van de lagere school met twee talentvolle voetballers die het later tot het profvoetbal hebben geschopt. Eén werd zelfs de eerste winnaar van de Nederlandse Gouden Schoen. Zoek maar op. Onze klas deed mee aan het scholentoernooi in de provinciehoofdstad. Vooraf hadden we met z’n drieën het team samengesteld. Mij ontbeerde enig talent, maar ik kon mijn zegje doen. Ik werd keeper omdat ik lang was. Wij bereikten de finale en verloren door penalty’s en een blunder van de doelman. Ik meldde mij aan bij een plaatselijke voetbalvereniging. Het was van korte duur. Blauwe maandagen kenmerkten mijn carrière in voetbal, korfbal, tafeltennis, badminton enz.

Later heb ik allerlei vrijwilligerstaken vervuld: bestuur, speaker, clubbladredactie, kantinedienst enz. Een dorpsclub kan niet zonder vrijwilligers. Ook is de steun van de lokale middenstand onontbeerlijk. Achterhoekers kopen massaal over de grens, maar je hoeft bij Rewe in Isselburg niet aan te kloppen voor een prijsje voor de verloting van je voetbalclub.

Maar op wie ga ik stemmen? Uit 15 sporters in 5 categorieën kan ik kiezen. Sommige sporters komen uit de gemeente maar wonen (tijdelijk) elders voor betere trainingsfaciliteiten. De familie Wevers zocht liever de Achterhoekse luwte na de landelijke ophef en vond hier de faciliteiten. Het lijkt op het vergelijken van appels met peren. In de categorie Sportvrouw kan ik kiezen uit een kickbokster, BMX-ster en turnster. Vechtsportster Romy was het al vorig jaar. Michelle Wissing was toen ook genomineerd. Nu weer. Daarom kies ik in die categorie dit jaar voor Michelle.

Sport kan niet zonder tegenstanders.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant