Foto: PR
Foto: PR

Welke parasol kiezen?

Partnerbijdrage

Een goede parasol is een aanwinst voor je terras. Lekker koel in de schaduw zitten en het ziet er ook nog eens gezellig uit. Maar welke variant kies je? Ga je voor een parasol met voet? Kies je een stok- of een zweefparasol? Er zijn allerlei keuzes. Dit artikel helpt je op weg.

Wat zijn de voordelen van een parasol?
Er zijn allerlei soorten zonwering om uit te kiezen. In plaats van een parasol, kan je bijvoorbeeld ook voor een schaduwdoek of overkapping gaan. Ieder type zonwering heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Dit zijn de redenen waarom veel mensen voor een parasol kiezen:

  • Je hebt de keuze uit allerlei soorten, stijlen, formaten en kleuren.
  • Veel modellen zijn makkelijk verplaatsbaar.
  • Ze geven je terras een gezellige uitstraling.
  • Ze zijn in allerlei prijsklassen te krijgen.
  • Ze zijn voordeliger dan veel andere soorten zonwering.
  • Ga je voor een parasol met voet? Dan heb je geen gedoe met installeren. 

Natuurlijk zijn er ook minpunten. Handig om ook mee te nemen in je beslissing.

  • Een open parasol is gevoelig voor wind.
  • Wil je een (heel) groot schaduwoppervlak? Dan is een parasol niet altijd de beste keuze.

Welke variant kies je?
Hieronder vind je de belangrijkste punten om over na te denken als je een parasol kiest.

Stok-, zweef- of muurparasol?

Wil je een stok-, zweef- of een muurparasol?

Stokparasol

Een stokparasol is de standaard variant met een stok in het midden. Makkelijk in gebruik en makkelijk te plaatsen en opbergen. Dit type is vaak het voordeligst. Het nadeel is natuurlijk wel dat die stok in het midden zit. Die komt dus ergens in het midden van je terras. Inclusief de voet of verankering. Dat kan onhandig zijn met je tuinset.

Zweefparasol

Bij een zweefparasol zit de standaard aan de zijkant. Zo staat die niet in de weg. Ook handig: deze modellen zijn vaak kantelbaar en 360 graden te draaien. Zo kan je makkelijk bepalen waar de schaduw precies valt, zonder dat je de parasol zelf moet verplaatsen.

Muurparasol

Wil je helemaal geen standaard op je terras? Ga dan voor een muurparasol. Deze wordt met een zwenkarm aan de muur vastgemaakt. Ideaal voor bijvoorbeeld een klein terras of een balkon.

Parasol met voet of grondanker?

Je hebt de keuze uit verschillende parasolvoeten. Bijvoorbeeld een stenen voet of een van plastic die je vult met zand. Hoe groter je parasol, hoe zwaarder de voet moet zijn.

Je kan ook kiezen voor een grondanker. Daarmee weet je zeker dat je parasol stevig staat. Vooral voor grotere modellen is dit een aanrader. Het nadeel is wel dat je de parasol niet kan verplaatsen.

Welke vorm parasol?

De standaard parasol is rond, maar vierkante en rechthoekige parasols zijn ook erg geliefd. Bijvoorbeeld voor een moderne uitstraling. Of gewoon omdat het handiger uitkomt met de vorm van je terras. Als je een ondiep terras hebt, is een rechthoekig model ideaal. 

Handig om te weten: een vierkante parasol levert je net iets meer schaduw op dan een ronde.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door van der Garde. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post