Met open armen is het thema van de Lichtjesdagviering in Gendringen. Foto: PR

Met open armen is het thema van de Lichtjesdagviering in Gendringen. Foto: PR

Foto PR.

Gendringen doet mee aan Wereldlichtjesdag

Religie

GENDRINGEN - Op de tweede zondag van december worden wereldwijd om 19.00 uur kaarsjes aangestoken, om de kinderen die gestorven zijn te gedenken. Ieder jaar is de aandacht hiervoor groeiende. Gendringen doet sinds 2011 mee aan dit initiatief. Op 10 december is er daarom een gebedsviering in de St. Martinuskerk.

Wereldlichtjesdag is in Amerika begonnen en van daaruit over de wereld verspreid. In iedere tijdzone worden die avond kaarsen aangestoken. Zo verschijnt er een lichtsnoer over de wereld dat verbondenheid toont met de ouders die hun kind moeten missen. Nergens is het overlijden van een kind te bevatten. Het gemis is en blijft groot en niet te dragen. Niet voor de ouders, maar ook niet voor de mensen om hen heen.
Het was Gilbert Messer die in Gendringen het initiatief voor Wereldlichtjesdag oppakte. Toen was het landelijk nog niet zo bekend.Een kleine groep van vrijwilligers gaat nog steeds hiermee door. Dit zijn Annemie Migchelbrink uit Ulft, Joop Kraan uit Silvolde, Gonnie Bockting uit Voorst en Willa Holterman uit Dinxperlo.

Met open armen
De Wereldlichtjesdag in Gendringen is op 10 december in de St. Martinuskerk van Gendringen. Daar wordt een gebedsviering gehouden met gedichten, gebeden en muziek. Maar het allerbelangrijkste is: verdriet en verlies met elkaar te delen. Een schouder of een luisterend oor te zijn. Samen kunnen zijn met lotgenoten en troost te geven. Ook voor broers en zussen, opa’s en oma’s, vrienden en buren.Het thema voor dit jaar is ‘Met open armen’. De muzikale ondersteuning komt van Wilma Pastors uit De Heurne.

Met Allerzielen is in de kerk bij het zijaltaar het monument geplaatst dat gebruikt wordt in de viering van Wereldlichtjesdag. Het is een schilderij met een grote kaars erop. De tranen en de lichtjes hebben de zelfde vorm: ondanks verdriet gunnen we iedereen ook lichtpuntjes in het leven. Naast het schilderij staan twee lichten met afbeeldingen van een baby en een wat groter kind.

De kerkdeuren staan open vanaf 18.30 uur. Na afloop van de bijeenkomst is er gelegenheid om na te praten met koffie of thee. Wie niet kan komen kan de dienst ook meeluisteren via YouTube: H. Martinus Gendringen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek