U bent van harte uitgenodigd om zonder afspraak binnen te lopen in Selahaddin-i Eyyubi Moskee aan de Debbeshoek 9B in Ulft. “Juist van een persoonlijke ontmoeting kunnen we veel van elkaar leren”, zeggen Sultan en Leyla.

U bent van harte uitgenodigd om zonder afspraak binnen te lopen in Selahaddin-i Eyyubi Moskee aan de Debbeshoek 9B in Ulft. “Juist van een persoonlijke ontmoeting kunnen we veel van elkaar leren”, zeggen Sultan en Leyla.

Foto: Roel Kleinpenning

Ramadan: tijdens het vasten voed je je ziel

Religie

REGIO – “De Ramadan is misschien wel het beste te omschrijven als wakker worden op kerstochtend en uitkijken naar de gezelligheid van het samenzijn. En dat niet één dag, maar dertig dagen achtereen”, zegt Leyla. De ramadan begint op zondag 10 maart en eindigt op woensdag 9 april. “Een maand lang wordt ruimte gemaakt voor spiritualiteit door rust te zoeken in gebed bij Allah. Bovendien wordt je innerlijke batterij opgeladen doordat je samen bent en mensen ontmoet bij de moskee”, vult Sultan aan.

Door Joyce de Schepper

Sultan is getrouwd, heeft drie kinderen en is docent Duitse taal-en letterkunde. Ze werkte jarenlang op verschillende scholen waaronder het Graafschap College en gaf les op diverse niveaus. Daarnaast was ze actief in de moskee; als voorzitter van de vrouwengroep, organiseerde lessen voor kinderen en lezingen over onderwijs en andere onderwerpen die met de Islam te maken hebben. Leyla is geboren en getogen in Silvolde en werkt als docente Engels op het Rijn IJssel College in Arnhem. Daarnaast startte ze vorig jaar met haar master pedagogiek en is ze tijdens het weekend vrijwilliger bij de moskee. Samen werken ze mee aan liefdadigheidsmarkten om geld in te zamelen voor de Selahaddin-i Eyyubi Moskee in Ulft.

Bezinning en verdieping
“Ramadan betekent de negende maand van de islamitische kalender. Een intens plezierige periode van het jaar omdat je volgens een plan werkt dat houvast biedt. We eten gewoon net zoveel maaltijden als wanneer we niet vasten, maar dan op andere momenten. Het tijdstip waarop we ontbijten hangt af van de periode waarin de ramadan valt.” Wanneer de nacht zich gaat onderscheiden van de dag, vanaf de dageraad, net voor zonsopgang is het de bedoeling dat moslims tijdens de ramadan stoppen met eten. “Dat zal zo rond 5.00 uur zijn. Je eet dan niet tot de avond valt. Overdag voed je je lichaam niet, maar voed je de ziel. Het is een maand van bezinning en verdieping. Moslims bidden vijf keer per dag, maar tijdens de ramadan kun je je gebeden vaker doen en kun je ervoor kiezen om meer Koran (heilige boek van de Islam red.) te lezen in de moskee. De imam (voorganger red.) leest dan en wij volgen. Vooral dat extra samenzijn in de moskee, die collectieve saamhorigheid is kenmerkend voor de ramadan”, vertellen Sultan en Leyla.

Bekend maakt bemind
De eerste generatie moslims kwam rond 1975 naar Nederland. Zo’n vijftig jaar later blijkt dat de islam nog bij velen onbekend is. Het blijft belangrijk om rondleidingen te geven in de moskee en mensen inzicht te geven in de Islamitische cultuur. “Voor leerlingen van het Almende College verzorgen we vijftien jaar rondleidingen. We krijgen vragen over actuele
thema’s, maar ook over bijvoorbeeld homoseksualiteit en over het dragen van een hoofddoek. Dat is ook niet zo gek, want door het dragen van een hoofddoek zie je dat we moslima’s zijn. Daardoor laat je meteen zien waar je voor staat, het is als het ware je visitekaartje”, vindt Leyla. Bovendien zien bezoekers van de moskee dat er meer gebeurt in de moskee. Het is een openbare ruimte met een gebedsruimte, met leslokalen die ter beschikking staan voor groepen die willen vergaderen. “Mensen zijn van harte welkom. Om eens binnen te kijken, vragen te stellen, maar ook om aan te sluiten in de gebedsruimte en spirituele collectiviteit te beleven. Er is veel informatie te lezen over de islam, maar juist van een persoonlijke ontmoeting kun je zoveel leren. Het spreekwoord ‘Onbekend maakt onbemind’ klopt. Laten we het omdraaien in ‘Bekend maakt bemind’”, besluiten Leyla en Sultan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant