links Gonny Pastoor St. Aktief Doetinchem en Boudewijn Mecking supportersvereniging de Graafschap. Foto: Roel Kleinpenning

links Gonny Pastoor St. Aktief Doetinchem en Boudewijn Mecking supportersvereniging de Graafschap. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

De Graafschap museum blij met spullen

Sport

DOETINCHEM – Ieder museum is blij met donaties van spullen die echt van waarde kunnen zijn. Daar kan Boudewijn Mecking als beheerder van het De Graafschap museum over meepraten. “We krijgen zo nu en dan wel eens wat spullen van mensen. Maar meer is altijd welkom.”

Door Hans Hissink

Oprichter van het museum is de helaas in 2020 overleden Herman Vermeer. De laatste jaren voor zijn overlijden heeft Herman samen met Boudewijn Mecking van de Supportersvereniging Superboeren ervoor gezorgd dat de toekomst van het museum gewaarborgd kon blijven. Het museum valt onder de taken van de Erfgoedcommissie binnen de Vereniging, het hoogste formele orgaan binnen de juridische structuur van De Graafschap. 

Onverwacht
Af en toe komt er iets onverwachts binnen bij het museum. Onze fotograaf Roel Kleinpenning zag bij Stichting Aktief in Doetinchem een kastje met De Graafschap artikelen. Hij ging direct naar Gonny Pastoor, vestigingsleidster bij Stichting Aktief Doetinchem. “Het kastje stond net twee dagen in de winkel. Roel wist daar wel een mooie bestemming voor. Dat was dus het museum van De Graafschap. Hij heeft mij in contact gebracht met Boudewijn Mecking. Aan hem heb ik het overhandigd.” Er komen wel eens vaker kringloopartikelen terecht op de plek waar ze écht horen. “In dit soort gevallen is de emotionele waarde van het schenken veel groter dan de financiële waarde bij verkoop. Wij werken daar graag aan mee.”

Naast de ingang van de receptie van stadion De Vijverberg wordt al jarenlang de historie van de Superboeren tentoongesteld. De huidige ruimte waarin het museum gevestigd is, werd te klein. Na overleg tussen de club, erfgoedcommissie, supportersvereniging en Vereniging De Graafschap is vorig jaar oktober besloten dat het museum van De Graafschap naar het huisje bij het stadion gaat, de voormalige woning van materiaalman en clubicoon Theo Vergeer.

“Met budget vanuit de club, vrijwillige hulp van veel supporters, oud-spelers en sponsoren die verf en hout gesponsord hebben, wordt de woning op dit moment omgetoverd tot een waardig museum. De stadioneigenaren hebben ons het huisje ter beschikking gesteld,” vertelt Peggy Wenting, kartrekker op het gebied van inrichting en opknappen van het museum.
Het wordt een interactief museum. De beleving van De Graafschap moet je niet alleen kunnen zien met oude en historische beelden, maar ook kunnen voelen en beleven. Het museum wordt een wisselende tentoonstelling voor jong en oud. Niet alleen de oorspronkelijke verzameling van oprichter Herman Vermeer zal te zien zijn. “We hebben geen vitrines vol prijzen, maar vertellen de verhalen en laten deze ook zien. Esther Ruesen en Dick de Waard van Stadsmuseum Doetinchem helpen ons met de opzet. Noud van de Louw van filmbedrijf Beeldmeester Films maakt een promotiefilm om het museum onder de aandacht te brengen en sponsoren te bewegen om ons te ondersteunen,” legt Boudewijn Mecking uit.
Het museum moet een stichting worden zodat er subsidies, giften en fondsen geworven kunnen worden. Want een museum is waardevol, maar kost ook geld. “Het gaat echt bijzonder worden.”

“Het museum zal in eerste instantie alleen nog te bezoeken zijn in combinatie met een rondleiding op stadion De Vijverberg; een echt buitenmuseum door de levensgrote kunstwerken die door de Brigata Tifosi zijn aangebracht. Deze rondleiding kan een bedrijfsuitje worden in combinatie met het huren van een vergaderruimte of horecaruimte in het stadion dat vervolgens weer een constante geldstroom oplevert. Maar er is meer nodig dan alleen ongeveer 50.000 euro die begroot is om er een museum van te maken waarvan bezoekers van onder de indruk zijn. Onder andere vrijwilligers en sponsoren die diensten kunnen aanbieden zoals bijvoorbeeld film, elektra, interieurbouw, vormgeving en een tv-scherm,” aldus Peggy.

Informatie
Hoewel er met veel vrijwilligers wordt gewerkt aan het opknappen van het museum, is nog niet duidelijk wanneer het nieuwe museum in 2024 geopend kan worden. Wie interesse heeft om een donatie te doen of informatie wil hebben, kan een email sturen naar erfgoeddegraafschap@gmail.com of info@stadsmuseumdoetinchem.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post