Frank Maas stedenbouwkundige SAB legt e.e.a. uit over het woningbouwproject de Tuit Varsseveld.
Frank Maas stedenbouwkundige SAB legt e.e.a. uit over het woningbouwproject de Tuit Varsseveld. Foto: Roel Kleinpenning

Concrete plannen gepresenteerd voor grootschalig woongebied De Tuit

Wonen

VARSSEVELD – Tijdens een perspresentatie in het gemeentehuis in Gendringen werd afgelopen donderdag uitleg gegeven over de voortgang van plan De Tuit in Varsseveld. Daar worden de komende jaren 566 woningen gebouwd, in alle prijsklassen en voor alle doelgroepen. Het bestemmingsplan ligt vanaf nu ter inzage. Een ambitieus project, ruim opgezet en met veel groen. Als het meezit kan begin 2025 daadwerkelijk gebouwd worden, in de eerste fase, circa tien procent van het totale plangebied.

Door Reinier Kroesen

Na de afronding van het stedenbouwkundig plan voor uitbreidingsgebied De Tuit is het bestemmingsplan opgesteld. Een jurdisch document waarop bouwvergunningen worden afgegeven. Vanaf 30 november ligt dat ter inzage, net als het beeldkwaliteits- en ontwerpexploitatieplan. Gedurende zes weken kunnen zienswijzen ingediend worden. Als er geen onoverkomelijke bezwaren komen van belanghebbenden wordt het plan in het voorjaar van 2024 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Vervolgens kan men de eerste fase van het bouwgebied bouwrijp maken. Starten met rioleringswerkzaamheden, aanleg van nutsvoorzieningen en wegen. Particulieren en projectontwikkelaars mogen vervolgens met architecten en bouwbedrijven hun woningbouwprojecten uitwerken en bouwaanvragen indienen.

Betaalbare woningen
Naar verwachting zullen de aankomende tien jaar daar 566 woningen gebouwd worden, in het gebied dat voorheen werd aangeduid als Varsseveld West. Meer dan 60% van deze woningen valt in de categorie goed betaalbare woningen. Waaronder sociale huur (10%) en middenhuur woningen (5%), met huurprijzen tot 1.000 euro per maand, goedkope koopwoningen tot 250.000 euro (25 %) en betaalbare koopwoningen tot 355.000 euro (20 %). Het college besloot voor de laatstgenoemde categorie op 14 november de raad te vragen hiervoor een doelgroepenverordening betaalbare woningen vast te stellen. In die verordening zijn regels vastgelegd over het bouwen en behouden van betaalbare huur- en koopwoningen. Dat gegeven zorgt dat die ook echt naar het type woningzoekenden gaan voor wie ze bedoeld zijn.

Achterstand
Barry Dijkerman is namens gemeente Oude IJsselstreek projectleider voor zowel De Tuit als het ook nog in ontwikkeling zijnde gebied Varsseveld Noord, waar ook nog eens 400 woningen gepland staan. “We zijn al sinds het begin van dit project heel intensief in gesprek met grondeigenaren en omwonenden. Qua participatie zetten we maximaal in om aan de wensen en zorgen van mensen daar in de omgeving tegemoet te komen. Het grondgebied van De Tuit bevindt zich aan de westzijde van Varsseveld, in feite in de oksel van de A18/ N18, en de Doetinchemseweg. Op dit moment is dat nog allemaal akker- en weiland. Voor de gemeente ligt er een flinke woningbouwopgave. De Tuit is één van de vijf grote woningbouwlocaties, verder zijn dat Varsseveld Noord, en gebieden in Ulft (Biezenakker), Gendringen (Lenteleven) en Terborg. De gemeenteraad heeft ons destijds meegegeven dat we met Varsseveld als eerste aan de slag moesten omdat daar een een flinke achterstand is qua woningbouw. Op dat vlak is er jarenlang niets of weinig gebeurd.”

Creatief bouwen
Wethouder Ben Hiddinga: “Ik schat in dat voor 250.000 euro wel een huis te bouwen is. Geen groot huis, maar wel iets wat past bij een starter en kopers met een kleine beurs. Je moet ergens beginnen. Dat bedrag is een afspraak die we maakten met de minister. We moeten stoppen met het leegplukken van mensen. We weten dat bouwmaterialen goedkoper kunnen. Hout komt nog altijd uit dezelfde bossen, de stenen komen nog steeds uit dezelfde steenfabrieken. Ergens blijven dingen misschien wel aan de strijkstok hangen, al moet ik dat misschien niet zo hardop zeggen. De markt zal zich daar naar moeten zetten. Hier stimuleer je de creativiteit van de architect en de aannemer mee. ik wil gewoon het beste voor onze inwoners en merk dat de (markt-)partijen daar nog aan moeten wennen.”

Doorstroming
Stedebouwkundige Frank Maas van SAB (Stedenbouwkundig Advies Bureau): “Die goedkopere starterswoningen zijn misschien niet zo groot, maar je hebt wel een voor- en achtertuin. De gemeente steekt hier heel erg haar nek uit met het steven naar een Achterhoeks woonmilieu, met die lage bouwdichtheid. De luxe en leefbaarheid van dit plan zit in alle ruimte om de bebouwing heen.” Tijdens de planpresentatie van Frank blijkt dat er veel mogelijk is in De Tuit, dat een bosachtige opzet krijgt. “Of men nu in houtbouw, geclusterd of juist biobased wil bouwen, het mag allemaal. Er zijn veel kavels beschikbaar voor de vrije sector. We bekijken in die eerste bouwfase of we blokken bouwgrond kunnen bestemmen voor rijtjes van bijvoorbeeld zes woningen, voor collectief particulier opdrachtgeverschap. In het gebied komen ook appartementen, levensloopbestendige huizen en woonhofjes. Door al die verschillende woonvormen hopen we de doorstroming in Varsseveld, die nu nog op slot zit, weer op gang te brengen.”

Al met al staat Varsseveld aan de vooravond van een grootschalige uitbreiding. Volgens Barry Dijkerman staan er nu ongeveer 2500 huizen. Met de extra woningen in De Tuit en in plan Varsseveld Noord wordt het woningbestand het aankomend decennium mogelijk met meer dan een kwart uitgebreid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant