Flint, Wolf, Freek en Barbara Wolsink. Foto: ArresPhoto
Flint, Wolf, Freek en Barbara Wolsink. Foto: ArresPhoto ArresPhoto Silvolde

Tijdelijke verhuizing voor Freek en Barbara

Wonen

VARSSEVELD - Freek (44) en Barbara (41) Wolsink wonen met hun beide zoontjes in een huurwoning uit 1948. Die wordt binnenkort ingrijpend gerenoveerd. Ze zullen daarvoor een periode naar een tijdelijk huis moeten verhuizen. Dat brengt de nodige onzekerheid voor het stel met zich mee. Ze vertellen over hun woonhistorie en toekomstwensen.

Freek: “We kwamen hier wonen in februari 2013. Eigenlijk door puur toeval. Toen was het al lastig om een huurhuis te vinden. Ik kom van oorsprong uit Zelhem, mijn vrouw uit Elst. Door loting waren wij de eersten die op dit huis konden reageren. We woonden toen nog in een duplexwoning in Zelhem maar wilden verder. Zo zijn we dit avontuur in Varsseveld aangegaan, een fijn dorp om in te wonen, wij voelen ons prima thuis hier.”

Energiecrisis
Het huis betreft een twee-onder-een-kapwoning. Freek: “Wij zijn huurders, onze directe buren hebben het in het verleden gekocht van de woningstichting. Tijdelijk moeten we weg nu vanwege een renovatie, hoe lang dat gaat duren in nog niet duidelijk. Er zijn woningen in de wijk die plat gaan, daar is men al verder met de plannen. Omdat wij vast zitten aan een koophuis worden deze woningen flink aangepakt, met nul op de meter als uitgangspunt. We vermoeden dat de buitenmuren nieuw opgetrokken worden. De ondervloeren zijn grotendeels van hout, er is geen kruipruimte. In de loop van tijd is er al wel veel aan de woningen in de straat gedaan. Toen wij hier kwamen besloten we zonnepanelen te laten plaatsen via de woningbouwstichting. Sinds de energiecrisis gebruiken we veel minder gas en we verwarmen nu met airco’s en koken elektrisch. Tijdens de renovatie zal veel gedaan moeten worden om nul op de meter te halen. Warmtepomp, nieuwe zonnepanelen, vloerverwarming et. cetera. De vraag hoelang dit duurt is onbekend. Wonion vroeg of wij wensen hadden om de woning naar de huidige standaard te krijgen en een toilet op de eerst verdieping zou wel fijn zijn.”

Toekomst
Daarom moet het stel een periode naar een andere woning. “We gaan ervan uit dat dit ook in Varsseveld is. Onze jongste zit hier op school en Barbara werkt in dit dorp als postbezorger. Er is sprake van een vergoeding, te gebruiken voor eventuele opslag van inboedel die je niet nodig hebt in de tijdelijke woning, maar ook voor bijvoorbeeld een laminaatvloer in de gerenoveerde woning.” Freek en Barbara willen graag terug naar hun woning. Wonion geeft aan dat bewoners met voorrang kunnen reageren op andere woningen die beschikbaar komen. “Varsseveld en zeker de plek waar onze woning staat is voor ons een perfecte plek, zo dicht bij het centrum en alles op loopafstand. Wij zien liever een huis dat aangepakt is en klaar voor de toekomst. Wonion geeft wel aan dat de huur verhoogd zal worden, al zullen de energiekosten dan weer lager zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant