Leo Schurink en mevrouw Soe Phaf, uitvoeder Klops en wethouder Ben Hiddinga van gemeente Oude IJsselstreek. Foto: Roel Kleinpenning
Leo Schurink en mevrouw Soe Phaf, uitvoeder Klops en wethouder Ben Hiddinga van gemeente Oude IJsselstreek. Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

Nieuwbouw 22 woningen ‘De Gaarden’ Vogelbuurt Ulft

Wonen

Ulft – Voor de laatste 22 nieuwe woningen in de Vogelbuurt zijn de begane grondvloeren inmiddels gelegd. Klomps Bouwbedrijf en gemeente Oude IJsselstreek nodigden de toekomstige bewoners en andere betrokkenen uit om donderdagmiddag op de bouwplaats daar een feestelijk tintje aan te geven. Hiermee komt een eind aan een vijftien jaar durende herinrichting van de wijk.

Door Reinier Kroesen

Midden jaren zestig woonden in Ulft ongeveer 8000 mensen. Door de snel toenemende industriële bedrijvigheid groeide het dorp uit zijn voegen. Er ontstond behoefte aan veel extra woonruimte, reden om te starten met de ontwikkeling van een nieuwe wijk, de Vogelbuurt in Ulft-Noord. Alle straten kregen vogelnamen. Eksterstraat, Merellaan, Kievitstraat, Kwartellaan. Nieuwe huurwoningen voor de jonge gezinnen, maar ook de plek waar veel buitenlandse mensen kwamen te wonen, hard nodige arbeidskrachten voor de sterk groeiende staalindustrie. 

Na verloop van decennia kwam het besef dat de rek uit de wijk was. Diverse inwoners hadden de kans gehad hun woning te kunnen kopen en deze flink op te knappen. Veel huurwoningen voldeden echter niet meer aan de eisen van de nieuwe tijd. Tegelijkertijd bleek dat de wijk te eenvormig werd qua bevolkingssamenstelling en de sociale cohesie verdween. 

Eksterstraat
Rond 2010 is daarom de herinrichting ingezet. Woonblokken werden in zijn geheel gesloopt, of tot op hun casco gestript en opnieuw opgebouwd. Voorzien van isolatie, moderne keuken en badkamer. Ook de plattegrond van de wijk ging op de kop, sommige straten veranderden van opzet of werden doorgetrokken. Gestart werd bij het Valkenhof, nu eindigt de herinrichting in de andere uiterste punt van het gebied: De Gaarden. In het verleden stonden daar, aan het einde van de Eksterstaat huurwoningen van Wooncoöperatie Wonion. Klomps Bouwbedrijf uit Dinxperlo ontwikkelde voor die plek een bouwplan voor 22 huizen, zowel starters- als levensbestendige onderkomens.

Spaans
Donderdag werd de eindspurt van de bouwactiviteiten ingezet. Ondanks het natte en koude weer stonden veel toekomstige nieuwe bewoners met vrolijke gezichten samengepakt in de partytent bij het drassige bouwterrein. Met warme koffie en een lekker taartje. Leonie Visser - Sanchez Leon is samen met haar man Jordy één van die gelukkigen. Ze wonen nu nog in Duiven. Jordy: “Leonie heeft haar roots in Ulft dus is het gemakkelijker om deze stap te zetten. Ik ben geboren en getogen in Duiven, maar ik ga me hier aansluiten, voor honderd procent. Leonie: “Mijn vader is Spaans, zijn familie is hier in die tijd ook terecht gekomen. In Ulft woont mijn hele vriendengroep, het is gemakkelijk om er tussen te komen.”

Gezondheidscentrum
Directeur Bram Klomps sprak de aanwezigen toe. “We hebben ons destijds ingeschreven bij een soort prijsvraag. De insteek was een plan te maken waar iedereen kan wonen, van jong tot oud. We hebben hier zowel een stel dat begint, als mensen die lekker van de oude dag gaan genieten. Klomps hoopt jullie een mooi plekje te bieden waar iedereen over driekwart jaar fijn kan vertoeven.” Gekscherend richting de al wat oudere nieuwe bewoners vervolgde hij: “Het net nieuw gebouwde Gezondheidscentrum staat hier recht tegenover, heel handig, al moet je daar niet te vaak komen.”

Den Haag
Met een glas prosecco in de hand verplaatste het gezelschap zich vervolgens naar de in aanbouw zijnde woning van Soe en Leo Schurink. Een al wat ouder stel dat in Den Haag woonde. Hij komt van oorsprong uit Zutphen, zij uit Arnhem. Hoe raakten zij verzeild in Ulft? Soe: “We hebben alles in de Achterhoek, onze familie, de auto en caravan gekocht, alleen wij woonden er nog niet. Toen zagen we in Aalten een leuk huis, maar de bouwer, Klomps, zei dat die net verkocht was, maar dat ze in Ulft ook nog levensloopbestendige woningen gingen bouwen. Helemaal top! we hebben een appartement in Oostenrijk, dat is nu ook weer twee uur dichterbij. In Den Haag is het zo vol, de mensen hebben een kort lontje, als we dan hier komen is iedereen weer zo hartelijk.” Leo en Soe mochten vervolgens een lijmelement voor hun tussenmuur plaatsen en vervolgens werd geproost met de prosecco, waarmee de officiële start beklonken werd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant