Overhandiging blindegeleidestenen. V.l.n.r. Erna Moons met haar hond Aica (werkgroep Onbeperkt Meedoen), Mart Mensink (Duspot), Berjan Zandink (Van Gelder), Alex Bröring (Wegbeheerder en trekker duurzaamheid), wethouder Janine Kock en Sandra Gosselink (werkgroep Onbeperkt Meedoen).

Overhandiging blindegeleidestenen. V.l.n.r. Erna Moons met haar hond Aica (werkgroep Onbeperkt Meedoen), Mart Mensink (Duspot), Berjan Zandink (Van Gelder), Alex Bröring (Wegbeheerder en trekker duurzaamheid), wethouder Janine Kock en Sandra Gosselink (werkgroep Onbeperkt Meedoen).

Foto: Roel Kleinpenning

Bedrijfsleven, overheid en burgers steeds bewuster bezig met duurzaamheid

Zakelijk

VARSSEVELD/GENDRINGEN - Bedrijfsleven, overheid en burger raken steeds meer vertrouwd met duurzaamheid en recyclen. Desgevraagd laten Roy Bongers van afvalverwerker Ter Horst Milieu BV en wethouder Janine Kock van de gemeente in twee gesprekken hier hun licht over schijnen.

Door Reinier Kroesen

Ter Horst Milieu BV in Varsseveld richt zich met name op het bedrijfsleven. Roy Bongers namens dat bedrijf: “De laatste jaren is er meer aandacht voor het scheiden van plastic. Bij de particulieren kennen we de PBD-stroom, de Plastic, Blik- en Drankkartons. Het bedrijfsleven kent meer monostromen van plastic zoals bijvoorbeeld landbouwfolie en diverse soorten kunststoffen. Het afvalfonds biedt een kosteloze inzameling daarvan aan en wij zijn één van de landelijke partners die dit samen met hen uitvoeren. We merken bij onze klanten geen onwil maar vaak is er onwetendheid over wat wel en niet gescheiden moet worden, al wordt er steeds meer separaat aangeboden. Dit komt onder andere door juiste voorlichting en efficiëntere recyclingprocessen.”

Oud ijzer en metalen gaan naar de metaalverwerkende industrie en kunnen zeer goed weer als grondstof ingezet worden. Dit geldt ook voor het papier en karton. Loodaccu’s worden ter recycling aangeboden bij loodsmelters en gebruikt voor nieuwe accu’s. Bongers: “Het BSA (Bouw- en Sloop Afval) is een goed voorbeeld van een stroom waar veel bruikbare materialen uitgehaald wordt. Steenachtig afvalmateriaal wordt gebroken en weer ingezet als fundatie voor bijvoorbeeld wegenbouw. Overig BSA wordt in verschillende fracties gesorteerd en gerecycled. Wij willen bijdrage leveren om verduurzaming te bespoedigen. Dat vertaalt zich onder andere door een juiste dienstverlening waardoor klanten zoveel mogelijk kunnen scheiden. Een goed voorbeeld is het nieuwe project voor het apart inzamelen van single-use plastics bij onder meer evenementen. Daarnaast zijn we bezig met de voorbereiding van de elektrificatie van ons wagenpark. Ter Horst Groep is partner van HelemaalGroen en draagt ook zo een steentje bij. Deze organisatie zet zich in voor een schone omgeving en strijdt tegen zwerfvuil.”

Visie gemeente
In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. Wethouder Janine Kock van gemeente Oude IJsselstreek vertelt hoe de stand van zaken is. “Wij doen ons best die datum te halen. Het is wel goed je te realiseren dat de energietransitie een gezamenlijke opgave is van gemeente én inwoners, bedrijven en netbeheerder Liander. De weg naar 2050 kent wel hobbels. Denk aan de betaalbaarheid van die energietransitie en het volle elektriciteitsnet. We zien nu al in enkele gemeenten dat woonwijken (nog) niet aangesloten kunnen worden. Bij de gemeente werken twee inwonersadviseurs verduurzaming, Joop en Olaf, die inwoners graag helpen bij  het verduurzamen en de bewustmaking van energieverbruik.”

Ambities
Vorig jaar is het Akkoord van Groenlo 3.0 gesloten, dat vanaf 7 maart Achterhoekse Energiebeweging heet. Janine: “De uitvoeringsagenda daarvan is door de Achterhoekse colleges vastgesteld. Daarin gaan ze voor 55% CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990. Van 1990 tot 2022 was de reductie 30,7%. De resterende bijna 20% moet in 2030 behaald zijn. De gemeentes zetten in op isoleren en hebben de ambitie om dan 36.000 woningen verduurzaamd te hebben naar (minimaal) label B. Daarnaast streven ze naar verdubbeling van huizen met zonnepanelen. In die huishoudens moet de bestaande ketel dan zijn vervangen door een (hybride) warmtepomp. Zie daar een grote hobbel. Cijfers die we nu kennen geven aan dat daarvoor niet voldoende elektriciteit beschikbaar is. Op bedrijfs- en agrarische daken liggen al meer dan twintig hectare aan zonnepanelen. In 2016 hoopten we dat in 2030 te bereiken, vorig jaar was dat al het geval!”

Aardgasvrij-klaar
“Het streven is Silvolde en Varsseveld als eerste aardgasvrij-klaar te maken, zo klaar mogelijk om uiteindelijk van aardgas af te kunnen. En isoleren, isoleren, isoleren. In beide plaatsen heeft wooncoöperatie Wonion veel bezit. Hun woningen worden overigens wel gelijk aardgasvrij. Voor de ene inwoner zal de omschakeling groter zijn dan een ander. Belangrijk is dat iedereen mee kan doen in de energietransitie, dat dit niet afhangt van hoe dik je portemonnee is.”

Not In My Backyard
Wat ik steeds meer hoor is dat ‘we natuurlijk moeten verduurzamen’, maar op welke manier, daar is niet iedereen het over eens. We willen een leefbare wereld achterlaten voor de generaties na ons. Dat vraagt ‘offers’, die we terug gaan zien in ons landschap. Maar als er plannen komen voor windmolens of een zonneveld, waar college en raad ‘ja’ tegen zeggen, staat het uiteraard iedereen vrij daartegen in bezwaar te gaan.”

Circulaire samenleving
Janine: De nieuwbouw van IKC de Wijssel in Gendringen is een goed voorbeeld van duurzaam en hergebruik van materialen. “De gemeenteraad heeft daar onze circulaire en duurzame ambities onderstreept en extra geld beschikbaar gesteld. Triple beglazing, nog hogere isolatiewaarden en meer zonnepanelen voor een volledig energieneutraal gebouw. Bestrating, bomen en planten worden hergebruikt, net als materialen van de huidige Christoffelschool. Mijn collega’s van de gemeentewerf kijken en werken ook met een circulaire bril. Zo hebben ze recent een partij blindegeleidestenen van een andere gemeente overgenomen. Die zijn nog prima en wij hebben er geen kosten aan. Een mooi project is verder de Heuvelstraat in Silvolde. Daar bouwde Wonion 28 nieuwe nul-op-de-meter huurwoningen met zo veel mogelijk hergebruik van materialen van woningen die er eerder stonden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant