Gemeentehuis Oude IJsselstreek.
Gemeentehuis Oude IJsselstreek.

Passende nieuwbouw woningen op juiste plek

Algemeen


GENDRINGEN - "Met de nieuwe woonvisie geven we invulling aan de vraag hoe we in de toekomst omgaan met wonen in de Oude IJsselstreek." Wethouder Henk Hengeveld (onder meer volkshuisvesting en ruimtelijke ordening) is blij met de nieuwe woonvisie die door het college is aangenomen. Als ook de gemeenteraad deze nieuwe woonvisie vaststelt geeft dit ruimte voor 'toekomstgericht duurzaam wonen'.

Door Walter Hobelman

"Heel simpel komt de woonvisie hier op neer; de juiste woning op de juiste plek voor de juiste doelgroep", legt Hengeveld uit. In het afgelopen voorjaar heeft de gemeente twee bewonersbijeenkomsten gehouden om informatie op te halen en zijn er gesprekken gevoerd met andere betrokken groepen zoals allochtonen. "De oude woonvisie stamt uit 2008 en inmiddels is duidelijk geworden dat er toekomstgericht andere woningen nodig zijn", aldus de wethouder.
Er is meer vraag naar kleinere woningen die geschikt zijn voor zowel ouderen als jongeren. "Dan gaat het niet om de bejaardenwoningen zoals we die nu kennen, maar om kleine woningen met alle voorzieningen op de begane grond. En die zijn ook geschikt te maken voor starters of alleenstaanden."
Over de plaats waar die woningen dan moeten komen moet nog gesproken worden, maar het is wel duidelijk geworden dat vooral in Varsseveld de nood hoog is. "We gaan geen nieuwbouwwijken uit de grond stampen, die tijd ligt inmiddels ver achter ons. We willen vooral doen aan inbreiding, dus zo hier en daar op geschikte plaatsen een paar woningen bouwen. Uiteraard hebben we ook gesproken met partijen als Wonion en andere betrokken partijen. Want ook die weten hoe de vraag naar passende woningen ingevuld zou kunnen worden."
In de nieuwe woonvisie zijn negen voorstellen beschreven. Zo is de gemeente bezig met het onderzoeken of er een blijversleningsregeling op te zetten is. "Een dergelijke regeling maakt het mogelijk dat mensen langer op de plaats blijven wonen waar ze nu wonen door de woning aan te passen. Voor de financiering van dergelijke aanpassingen kan dan een beroep op de regeling worden gedaan", legt Hengeveld uit. Maar ook voor verduurzaming en het stimuleren van collectieve energieopwekking wil de gemeente duurzaamheidsleningen verstrekken.
Daarnaast wil de gemeente ook flexibel om kunnen gaan met de bestaande capaciteit door plannen voor nieuwbouw naar voren te halen, tijdelijk meer te bouwen, de bouw van tijdelijke woningen te stimuleren en nieuwbouw waar mogelijk evenwichtiger te verdelen tussen de kernen. Ook woningsplitsing in het buitengebied heeft de aandacht.
Het college legt de woonvisie voor aan de gemeenteraad die dit bespreekt tijdens een informatiebijeenkomst op 23 november. Op 14 december wordt dan in de raadsvergadering een besluit genomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant