Stojan Visser coacht kids tijdens Pelota MasterClass. Foto: Roel Tomassen
Stojan Visser coacht kids tijdens Pelota MasterClass. Foto: Roel Tomassen

'We kunnen nu allebei de Dolberg-move'

Algemeen

DOETINCHEM - Zwart-wit beelden waarop de legendarische Johan Cruijff één-op-één moeiteloos zijn tegenstanders passeert. Ajacied Abdelhak Nouri die op een pleintje in de Amsterdamse straten zijn verhaal vertelt. En een flitsende video van de Braziliaanse voetbalkunstenaar Ronaldinho. Vijftig talentvolle voetballertjes houden hun oren en ogen wagenwijd open bij de theorielessen tijdens de allereerste indoor Pelota MasterClass.

Door Roel Tomassen

In de pannakooi is het even later juist zaak om de benen dicht bij elkaar te houden. Een bal tussen je benen door betekent een gevoelig verlies, want je bent voor schut gezet door je tegenstander. Gelukkig bieden de drie-tegen-drie partijspellen volop kansen op revanche en eerherstel. Wie weer genoeg vertrouwen getankt heeft, mag het zelfs opnemen tegen 'mystery guest' freestyler Sheriff. Hij heeft in een demo zijn skills al getoond en op de videoschermen trucs geshowd met Soufiane Touzani, Nederlands bekendste freestyler.

Zie hier de ingrediënten voor de succesvolle openingsdag van de tweedaagse Pelota MasterClass in de Topsporthal in Doetinchem. Pelota is het voetbalbedrijf van de broers Stojan en Milenko Visser. Samen met techniektrainers van hun Academy en Sheriff verzorgen ze voor vijftig kinderen trainingen onder het thema 'Van de straat naar het veld'. De kids zijn acht tot dertien jaar en voetballen bijna allemaal in de jeugd van De Graafschap, Vitesse, NEC of Ajax.

"Doel van onze tweedaagse is om het voetbaltalent van kinderen te ontwikkelen. Deze eerste dag draait om het toepassen van technieken van de straat in partijvormen. Martijn Meerdink gaat op dag twee in op het belang van hard werken", vertelt Milenko, die verwijst naar freestyler Sheriff. "Hij trainde in het begin niet voor niets zes uur per dag. Talent alleen is niet genoeg om de top te bereiken."

"De kinderen krijgen les van de beste trainers, maar ze leren door kijkgedrag ook veel van elkaar. Ze zijn in groepjes verdeeld op basis van leeftijd en niveau. Zo spelen ze allemaal onder goede weerstand", vervolgt Milenko. Hij meldt dat het ook confronterend kan zijn. "Je ontdekt hoe je skills ervoor staan ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Hoe goed kan ik techniek toepassen en situaties inschatten? Kijk naar de pannakooi. Wie blijft over als 'last men standing'? Die confrontatie is helemaal niet erg, want het maakt je harder."

Ook het brein van de voetballertjes wordt getraind tijdens de masterclass. "We werken samen met Timo Kleinhesselink, een jongen uit deze streek. Met Sportbrein is hij heel erg bezig met het verbeteren van sporters door het brein centraal te stellen", aldus Milenko. De training van Timo bevalt Nick en Emil wel. "De smartgoals veranderen telkens van kleur. Je scoort punten als je door poortjes met de juiste kleur dribbelt. De stand wordt op een smartphone bijgehouden."

Nick is tien jaar, door Ajax dit seizoen weggehaald bij Sparta Rotterdam en zit dus in de roemruchte jeugdopleiding van de Amsterdamse topclub. Hij heeft het naar zijn zin in Doetinchem. "Ik vind dit heel leuk. We doen verschillende oefeningen, je krijgt echt een betere techniek. Zo heb ik een move geleerd van Stojan waarbij je een schaar maakt met een akka er achteraan."

De elfjarige Emil uit Zutphen is bezig aan zijn derde seizoen in de jeugd bij De Graafschap. Ook hij heeft een nieuwe passeerbeweging in de smiezen gekregen. "Nick en ik kenden allebei de Dolberg-move nog niet, maar nu kunnen we de bal over onszelf heen wippen. Cool, hè!"

Milenko mikt met Pelota op meer masterclasses in de toekomst. "Het is mooi dat we in de SaZa Topsporthal deze allereerste editie hebben, maar we hopen dit ook te gaan doen in andere steden buiten Gelderland."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant