Afbeelding

Opsporing Verzocht

Opinie

Wie heeft de dood van Terborgenaar Tonny ter Horst op 9 oktober 2000 op zijn geweten? Deze vraag is opnieuw actueel nu de politie naar aanleiding van een Cold case-kalender de zoektocht naar de daders weer heeft geïntensiveerd. In een televisie-uitzending van Opsporing Verzocht werd recent aandacht voor de ‘Zaak Tonny ter Horst’ gevraagd. Vanaf een Terborgse locatie, in een iets te snel en daardoor slordig ingerichte ‘studio’, deelden programmamakers en politie de gegevens die bekend waren.

Wat opviel in deze zaak was dat de daders een overval op een in een woning gevestigde coffeeshop in de Terborgse Industriestraat pleegden. De coffeeshophouder werd neergeschoten, maar overleefde de aanslag op zijn leven. Tonny had minder geluk, hij kwam de daders tegen op hun vlucht en werd in zijn rug neergeschoten. Volgens de politie was hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

Nu ben ik niet heel erg van het TV-kijken, te vaak wordt namelijk het leed van mensen gebruikt voor zogenaamd vermakelijke tv, denk aan ‘Help mijn man is klusser’, ‘Een dubbeltje op zijn kant’ of het melo-dramatische ‘Ik vertrek.’ 

Dit item van Opsporing Verzocht keek ik echter terug via internet. Na de uitzending kwamen er de nodige tips binnen. Een anonieme tip kreeg extra aandacht van de politie. Er wordt een naam van een mogelijke dader genoemd, blijkt uit berichtgeving in de media. In de dagen erna wil de politie graag in contact komen met de anonieme tipgever. Een beetje lastig, daar deze er niet voor niets voor heeft gekozen om niet op het politiebureau zijn verhaal te doen, maar de tip anoniem te melden. Dat dit anoniem gebeurt, is niet erg en ergens ook wel logisch. Een tipgever waarvan je de naam wél kent en die een bepaalde anonimiteit garanderen is namelijk iets waar we in Nederland niet zo goed in zijn. Er lekt wel eens een lijst uit, er wordt wel eens een foto toegevoegd aan een dossier en soms worden namen van anonimiteit beloofde tipgevers na verloop van tijd toch per ongeluk bekend. 

Wie iemand van het leven berooft, dient te worden opgespoord en berecht. Wat er met zo’n iemand moet gebeuren, laat ik aan de rechter. In de uitzending van Opsporing Verzocht wordt aangegeven dat de daders vermoedelijk uit de Achterhoek kwamen. Het zou geweldig zijn als de ‘Zaak Tonny ter Horst’ wordt opgelost. 

Naoberschap is niet alleen het omkijken naar elkaar of het helpen met de tuin of de boodschappen in uitvoerende zin, het is ook bijvoorbeeld helpen deze zaak op te lossen. Voor de nabestaanden verzacht dat zeker niet het leed, maar vergroot vast het gevoel van rechtvaardigheid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant