Oude IJsselstreek in financieel zwaar weer.
Oude IJsselstreek in financieel zwaar weer.

'Gemeente blokkeert Lidl niet, maar het bestemmingsplan'

Algemeen

GENDRINGEN - Het was lang wachten voor de handvol Gendringenaren die de moeite hadden genomen om op de publieke tribune te zitten tijdens de raadsvergadering van donderdagavond. Tijdens het vragenhalfuurtje werden door VVD-raadslid Richard de Lange vragen gesteld over de Lidl-kwestie, die de gemoederen in het dorp nogal bezighoudt.

Door Walter Hobelman

De commotie is ontstaan nadat Dorpsbelang Gendringen via social media bekendmaakte dat de Lidl uit Ulft wil verhuizen naar het Woonplaza-pand aan de Anholtseweg, maar dat gemeente Oude IJsselstreek dat tegenhoudt omdat Ulft, Terborg en Varsseveld een bovenlokale functie hebben. En daar hoort een goed winkelaanbod bij.

De Lange wil graag van Henk Hengeveld, de verantwoordelijke wethouder, weten of de informatie klopt dat het college de eventuele verhuizing blokkeert en welk verschil er is tussen Ulft en Gendringen. Hengeveld legt uit dat "het niet het college is die dit blokkeert, maar het bestemmingsplan" en verwijst naar besluiten uit de vorige eeuw en uit 2005 en 2014 waarin is vastgelegd hoe de gemeente kijkt naar de diverse woonkernen in de gemeente. Fractievoorzitter Canter Cremers van D66 heeft bedenkingen bij de redenering van de wethouder en refereert aan een uitleg die de gemeenteraad ooit heeft gehad, waarin een deskundige uitleg gaf over de vraag hoe de ideale winkelstraat er uit ziet. Het 'haltermodel' (aan het begin en eind van een winkelstraat een supermarkt) was destijds de ideale situatie om een leefbare winkelstraat te krijgen. Een Lidl in het pand aan de Anholtseweg en de Coop aan de andere kant van de Grotestraat is een perfect voorbeeld van een dergelijk haltermodel, meent Canter Cremers. Hengeveld is echter van mening dat de Coop niet aan het eind, maar meer naar het midden van de Grotestraat ligt en dan wordt het lastig discussiƫren.

De raad gaat zich beraden over deze kwestie, maar wil de discussie dan wel breder trekken en praten over alle dorpskernen en niet alleen over dit specifieke geval. Voorlopig zal het nog wel even onrustig blijven in Gendringen.
In de papieren editie van volgende meer over de 'Lidl-affaire' in Gendringen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant