Het gemeentehuis.
Het gemeentehuis.

Oude IJsselstreek wil naar compleet 'economisch ecosysteem'

Algemeen

Verbinding onderwijs, wonen, werken aan behoud bedrijvigheid

GENDRINGEN - Een flink aantal maatregelen bij elkaar moet de economie in gemeente Oude IJsselstreek klaar maken voor de toekomst. Dat is het idee in de economische visie.

"Een economie is eigenlijk een ecosysteem, waar alle onderdelen met elkaar een rol spelen', aldus wethouder Jos Sluiter. "Je hebt bedrijven nodig voor werkgelegenheid, passend onderwijs om vakmensen klaar te stomen voor banen bij die bedrijven, een fijne woon- en leefomgeving om die vakmensen te huisvesten en degelijke kavels waar bedrijven zich kunnen vestigen. Het één bestaat niet zonder het ander." Dat is in een notendop de visie van de gemeente op de toekomst van de lokale economie.

"De afgelopen jaren hebben we diverse maatregelen opgestart en ingevoerd om de bedrijvigheid binnen de gemeente een impuls te geven. Met de economische visie willen we de onderlinge samenhang duidelijk maken en de voortgang voor de komende jaren borgen", legt Sluiter uit. De maatregelen waar de wethouder op doelt, zijn samen te vatten in vijf kernwaarden, op het gemeentehuis aangeduid als het 'Schaap met vijf poten: ondernemers een warm welkom geven; onderwijs afstemmen op arbeidsmarkt; wonen en leven aangenaam houden; inzetten op verduurzaming; onderlinge samenwerking. Bij dat laatste speelt de regio een grote rol.

Loper
Vooral het aantrekken van nieuwe en helpen van bestaande ondernemers heeft de gemeente hoog in haar vaandel, door figuurlijk de rode loper uit te leggen. Ondernemers krijgen hulp bij vestigen of verhuizen binnen de gemeente, drempels worden zo veel mogelijk weggenomen. Deze aanpak lijkt te werken, want het aantal bouwkavels op de bedrijventerreinen slinkt aardig. De wethouder: "De kunst is om gericht te zoeken naar die ondernemingen die van de arbeidsmarkt precies datgene vragen, dat binnen onze gemeente ruimschoots voorhanden is." Dat zijn enerzijds vooral de ambachtelijke beroepen, en anderzijds meer innovatieve talenten. Het lijkt dan ook logisch om ook het onderwijs daar op af te stemmen.

Afstemming
Een duurzame economie vraagt om investeringen in de toekomst, maar ook om een goede afstemming met partners en buurgemeenten. De koers wordt dan ook doorlopend afgestemd binnen de regio. "Zo hebben we binnen de West-Achterhoek een economische uitvoeringsagenda opgesteld. Oude IJsselstreek maakt deel uit van een regionaal ondernemingsklimaat en dat moet je integraal benaderen als het gaat om resources: kapitaal, personeel, kennis en advies", duidt Sluiter.

De economische visie is tot stand gekomen in overleg met vertegenwoordigers van de industriële kring IBOIJ/VIV, LTO en Ministerie van Economische Zaken. Meer informatie over alle maatregelen is vanaf komende week te lezen op de website van gemeente Oude IJsselstreek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant