Vol overgave zongen de Nachtegalen zaterdag bij de finale van het Nederlands Koorfestival in Schouwburg Hengelo. Foto: Josée Gruwel
Vol overgave zongen de Nachtegalen zaterdag bij de finale van het Nederlands Koorfestival in Schouwburg Hengelo. Foto: Josée Gruwel

Leerzame ervaring voor Nachtegalen bij finale Nederlands Koorfestival

Algemeen

ULFT – De Nachtegalen, onder leiding van Ben Simmes en met begeleiding van Jelmer Simmes op viool, gingen zaterdag voor de finale van het Nederlands Koorfestival naar Hengelo (O). In Schouwburg Hengelo nam het jeugdkoor, met meiden van tien tot 22 jaar het koor met de jongste leden, het op tegen veertien topkoren: jeugdkoren, gemengde koren, vrouwen- en mannenkoren die in diverse genres zongen. De jury vergeleek 'appels met peren'. Vocal group MAZE uit Rotterdam werd uiteindelijk uitgeroepen tot beste koor en hun dirigent Merel Martens tot beste dirigent. De Nachtegalen zitten zeker in de top tien van Nederland (het juryrapport is nog niet binnen) en mogen zich in ieder geval nog twee jaar het beste koor van Gelderland noemen.

Door Josée Gruwel

Er heerste opperste concentratie zaterdagmorgen in alle vroegte toen de Nachtegalen inzongen in het clubgebouw aan de Biezenakker. Kaarsrecht en in een fiere houding werden er ademhalings- en ontspanningsoefeningen gedaan. Ding dong dinge dinge dong klonk het als een mantra. In allerlei toonhoogtes werd er gezongen, de hoge C werd moeiteloos gehaald. "Deel je adem, het gaat om de harmonie", aldus Ben Simmes. 'Vem kan segla' werd ingezet. Het melancholische, Zweedse volkslied begint klein en kent een prachtige opbouw. De tekst spreekt tot de verbeelding: 'Ik kan zeilen zonder wind, ik kan roeien zonder spanen, maar afscheid nemen zonder tranen kan ik niet.' "Het lied klonk als een klok," complimenteerde de dirigent, "maar hier is een heel goede akoestiek en straks in de schouwburg is geen akoestiek. Stel je daarop in."

Als eerste de toon zetten
Eenmaal in de schouwburg werd er kort ingezongen, daarna was het nog maar even tot 10.00 uur, dan zou het koor als eerste van alle koren het podium betreden. Maar dat pakte anders uit. Stroomstoring. Het noodaggregaat van de schouwburg voldeed niet en de Nachtegalen kregen te horen dat het programma twee uur werd opgeschort. Oei, balen, omschakelen, positief blijven, wachten en de gezonde spanning vasthouden.
Om 10.30 uur stond het koor, dat bekend staat om de heldere, pure klank, toch op het podium om zonder versterking geconcentreerd, ingetogen en op een hoog niveau 'Värmlandsvisan', 'Vem kan segla', 'Och jungfrun hon går i ringen', 'Salve Regina' en 'Can you hear me?' te zingen.
In de zaal zaten ouders en enkele fans. Moeder Marjo Harmsen: "Als moeder, en zeker als muzikale moeder, wil je dit niet missen." Ook Lizette Tijdink, dirigent van het kinderkoor van de Ulftse Nachtegalen, was er. "Ik kom ook hier om nieuwe ideeën op te doen." Via livestream volgden thuisblijvers het optreden.

Elk concert een leermoment
"Nog nooit hebben we in zo'n akoestiekloze ruimte opgetreden," vertelde Ben Simmes na afloop, "het was zo zwaar zingen." Gezien de omstandigheden was hij tevreden over het resultaat.
Koorleden Anne Derksen (Ulft), Keira Steentjes (Doetinchem), Emma van Aalst (Ulft), Femke Peters (Terborg) en Milou van Marwijk (Silvolde) verwoordden hun ervaringen subtiel: "Het zingen was niet zo fijn. De lucht was droog en het was een soort van alleen zingen. Het was moeilijk inschatten hoe hard je zong in verhouding tot anderen. Dan voel je je heel kwetsbaar en word je je heel bewust van wat je zingt." Het vijftal bleef positief: "Elk concert is een leermoment. Dit is een extra ervaring."
De stroomstoring zagen ze ook als leermoment. "Er kwam een soort chaos over je heen, maar in dat soort gevallen helpen we elkaar, we zijn als een familie. Al die ervaringen maken je sterker, geven je meer zelfvertrouwen. Daar heb je je hele leven iets aan."

Nachtegalen ontroerden
Na een dag luisteren en kijken naar allerlei koren, bracht juryvoorzitter John Damsma de uitslag. Vocal group Maze uit Rotterdam winnaar, jonge vrouwenkoor Giocoso uit Weert tweede en close harmonykoor Fusion uit Sittard derde. "Alle andere koren zijn vierde. Het juryrapport wordt toegestuurd."
Inmiddels bleek dat de Nachtegalen bij de publieksprijs derde stonden. Via de website van het koorfestival scoorden ze een paar duizend stemmen.
Dirigent, componist en muziekpedagoog Albert Wissink, die Koorschool Midden-Gelderland oprichtte, was de hele dag toehoorder. "De Nachtegalen waren het enige koor dat me ontroerde", vertelde hij. "Dat komt door hun ensembletechniek: gelijkheid, zuiverheid en vooral de muzikale timing. Ook de stemopbouw is heel mooi, de ijlheid van de jonge stemmen gevoed door de vollere stemmen van de oudere meisjes."
Voorzitter Grada Heikamp was super trots. "Door mee te doen zien we weer hoeveel plezier dat geeft en hoe top het groepsgevoel is." Mede ook hierdoor heeft het bestuur een belangrijk besluit genomen.

Start kinderkoor in Doetinchem
Heikamp: "Al jarenlang kunnen in Ulft kinderen zich ontwikkelen door de zang en muziekles (waaronder noten leren lezen) die we bij de Ulftse Nachtegalen aanbieden. Omdat we zien wat voor een positieve invloed het heeft op de kids, willen we graag dat meer kinderen hiermee in aanraking komen. Daarom hebben we besloten dat we ook in Doetinchem, voor kinderen van zes tot negen jaar, een kinderkoor gaan starten. Dit onder leiding van de dirigent van de Jonge Nachtegalen uit Ulft, Lizette Tijdink. Op maandagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur, op Vrije School De Kleine Prins, Torontostraat 1."
Voor informatie en opgave kan men contact opnemen met dirigent Lizette Tijdink: 0638616747 of lizettetijdink@gmail.com of voorzitter Grada Heikamp: 0610160282 of voorzitter@ulftsenachtegalen.nl. Nog twijfel? Kom naar het Zomerconcert, op 24 juni om 14.00 uur in de DRU Cultuurfabriek. Daar treden alle koren van de Ulftse Nachtegalen op.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant