Henk van Veldhuizen met zijn boek. Foto: Walter Hobeman
Henk van Veldhuizen met zijn boek. Foto: Walter Hobeman

Henk van Veldhuizen schrijft boek over DVN ziekteproces

Algemeen

GENDRINGEN - Het is een ziekte met een lastige naam en met een ingrijpend ziekteverloop. Henk van Veldhuizen uit Gendringen heeft dunnevezelneuropathie (DVN) en binnenkort verschijnt zijn boek 'Grote Foei!'. Hierin beschrijft de Gendringenaar zijn gedachtenreis vanaf het begin van zijn pijnklachten in 2012 tot aan de definitieve diagnosevaststelling in 2014. Maar ook de jaren daarna heeft de ziekte bezig gehouden en heeft hij zijn gedachten hierover voor een deel in het boek verwerkt.

Door Walter Hobelman

"Grote foei wordt volgens sommigen gebruikt om iemand stil te krijgen, wanneer 'foei' niet voldoet, of om stil te staan en te verwonderen", legt Van Veldhuizen de titel van zijn boek uit. "Ik heb geleerd het te gebruiken om mijn gedachten stil te zetten op het moment dat ze te ver met me op de loop dreigen te gaan. Het heeft mij geholpen om niet negatief in het leven te staan, maar bezig te blijven met andere dingen, die er voor zorgen dat het mooie van mijn leven de boventoon voert."
DVN is een relatief onbekende ziekte waar nog geen goede behandelmethode voor is. "Er is veel geld nodig voor goed wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte. Dit onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaken en het verbeteren van diagnostiek en behandelmethoden. Ik probeer al geruime tijd op allerlei manieren geld in te zamelen voor de actie 'DVN de wereld uit' die via het Prinses Beatrix Spierfonds loopt. Alle opbrengsten uit de verkoop van mijn boek 'Grote Foei' gaan voor honderd procent naar deze actie."

In het boek beschrijft Van Veldhuizen op een boeiende, enigszins filosofische manier, wat hij in de loop van de jaren heeft meegemaakt. "Vanaf het begin van mijn klachten tot aan de uiteindelijke diagnose. Dat was een lange tijd waarin onzekerheid een grote rol speelde." Henk noemt dat zijn 'Pad', zijn weg door het leven. "Dat Pad begint bij de conceptie en is dan nog zo onbekend dat je daar misschien ook weer beter niet bekend mee kan zijn", schrijft Van Veldhuizen in zijn boek. "Natuurlijk zijn er veel fijne momenten, die mogelijk zoveel meer zijn dan de nare momenten. Wat overheerst in je leven: de goede of de minder goede momenten?"
Van Veldhuizen vertelt dat hij er bewust voor heeft gekozen om in alle omstandigheden het positieve te zoeken. Hij heeft lotgenoten ontmoet die andere keuzes hebben gemaakt, die niet om konden gaan met de voortdurende pijnprikkels en gekozen hebben voor euthanasie. Van Veldhuizen schrijft hierover: "Ik denk er soms over na, echter die stap is voor mij nog niet daar. Kan wel in mijn volgende stappen zitten, op weg, stap voor stap in het leven, voor ieder mens een onbekende weg met zijwegen en hindernissen. Zo ben ik op Pad niet teveel verwachtend van waar de weg heen gaat, maar nog wel genietend van elke stap om te zien wat me blij maakt. Wanneer de blijdschap verdwijnt, worden de stappen minder bij mij en dan is de volgende stap wel dichtbij, niet wetende wat die is."

In het boek krijgt de lezer veel vragen voorgeschoteld, bedoeld om daar in alle rust over na te denken. Van Veldhuizen hoopt dat het anderen mensen die met DVN of een andere chronische ziekte te maken hebben, helpt om op dezelfde manier als hij naar het leven te kijken. "Er is elke dag wel iets om van te genieten en voor te leven", zegt de schrijver. De zoektocht naar balans wordt uitgebreid beschreven en er zijn mooie handreikingen in het boek te vinden. Ook Alice, de vrouw van Henk, heeft een hoofdstuk geschreven en geeft een openhartige inkijk van uit haar positie. "Het Pad dat Henk op zijn weg is tegengekomen, heeft ons leven veranderd. We hebben er niet om gevraagd. Het heeft grote invloed op je hele gezin. Ieder moet leren hiermee om te gaan op zijn of haar manier", schrijft ze. "De toekomst zag er opeens onzeker uit. Hoe zal het verloop zijn? Hoe progressief is de ziekte? Niemand kon daar een antwoord op geven. En dus geniet elke dag, zeiden we tegen elkaar. Genieten en leuke dingen doen... Maar als je ziek bent, is dat best lastig. Genieten ligt niet in verre reizen of grote dingen. Wanneer je in balans bent en innerlijke rust vindt, kun je van vele kleine dingen genieten. Zijn we gelukkig? Ik was gelukkig en door hoe Henk zijn ziekte draagt, bewonder ik hem nog meer en ben ik nog steeds gelukkig. Het heeft ons verder gebracht en samen zijn we explosief."
Medio juli wordt 'Grote Foei!' officieel uitgegeven en er volgt na de zomervakantie mogelijk nog een officiƫle boekpresentatie. Het wordt in eigen beheer uitgegeven en is te bestellen door te mailen naar hvanveldhuizen@gmail.com. Of via de website www.grotefoei.nl. Het boek kost 9,95 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant