Het Terracottaleger van Keizer Qin. Foto: Pixabay.com
Het Terracottaleger van Keizer Qin. Foto: Pixabay.com

Terracottaleger slaat zijn tenten op in Doetinchemse Boliestraat

Algemeen

Nederlands Chinese Handelskamer presenteert de Chinese tentoonstelling

DOETINCHEM - Doetinchem is binnenkort het toneel van een tentoonstelling over het terracottaleger, de adembenemende erfenis van de Eerste Keizer van China. Levensgrote terracotta-figuren zoals krijgers, cavalerie-paarden en keizerlijke strijdwagens zijn vanaf 28 september in de Boliestraat in Doetinchem te zien zijn als deel van de tentoonstelling: Het terracottaleger van Keizer Qin.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Nederlands Chinese Handelskamer om Chinese cultuur en historie onder de aandacht te brengen in Nederland. Dit beroemde leger van klei werd bij toeval ontdekt door plaatselijke boeren aan de rand van het huidige Xi'an in de Shaanxi-provincie van China. Zij vonden tijdens het graven van een waterput verschillende restanten zoals resten van oud aardewerk en bronzen pijlen. Na verdere afgraving leidde dit tot de ontdekking van één van de meest indrukwekkende werken uit de geschiedenis van de gehele wereld: het Terracottaleger. Ze waren ingegraven in drie grote gaten ten oosten van de grafkamer van de Eerste Keizer. In 1987 benoemde UNESCO het mausoleum tot de Wereld Erfgoed. Tot vandaag de dag worden er nog steeds opgravingen gedaan op deze plek, en nog lang niet alles van het terracottaleger is opgegraven.
De culturele tentoonstelling over één van de grootste mysteries stelt bezoekers in staat om de opkomst van de Eerste Keizer van China, de geschiedenis van de Qin staat en de zoektocht naar onsterfelijkheid van de keizer mee te maken. Levensgrote terracotta soldaten worden tentoongesteld in gevechtsformatie. Zo zijn er generaals, officiers, boogschutters, paarden en unieke strijdwagens.
Daarbij wordt ook het verhaal verteld over hoe de Qin-staat zich heeft ontwikkeld tot een keizerrijk onder Ying Zheng (259-210 voor Christus). Hij unificeerde heel China en riep zichzelf uit als Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van Qin. Zijn zoektocht naar onsterfelijkheid begon vlak nadat hij keizer werd van Qin in 246 voor Christus. Tijdens de Chinese tentoonstelling kan het publiek meer leren over de politieke en culturele hervormingen die de keizer heeft doorgevoerd en de gevolgen hiervan. Ook kan het publiek bekijken hoe hedendaags China eruitziet bij de kunstgalerij sectie van de culturele tentoonstelling en kunnen ze genieten van traditionele Chinese kunstwerken.

Deze tentoonstelling is een uitgelezen kans voor het Nederlandse publiek om een indruk te krijgen van het alledaagse leven van de Qin bevolking, en kunnen ze een idee krijgen van de cultuur van meer dan 2.000 jaar geleden. De Nederlands Chinese Handelskamer promoot met deze tentoonstelling culturele uitwisseling tussen China en Nederland. De tentoonstelling 'Het Terracottaleger van Keizer Qin' is in de Boliestraat te bezichtigen zijn van 28 september tot en met 28 december 2018. De expositie zal zeven dagen per week open zijn voor bezoekers. Voor meer informatie over de openingstijden en andere zaken kan men de officiële website www.terracottaleger.nl raadplegen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant