Mila uit Baak was dolblij met de persprijs. Foto: Josée Gruwel
Mila uit Baak was dolblij met de persprijs. Foto: Josée Gruwel

Mila wint met 'Knuffel' de persprijs

DOETINCHEM – Voor de 26ste keer werd een finale van Amphion Open gehouden, zaterdagavond, gepresenteerd door Daniël Janssen. Zes finalisten, in drie voorrondes geselecteerd door publiek en vakjury, stonden er op het podium van de grote zaal. De eigenzinnige band Smoking Alaska uit Duiven kreeg de vakjuryprijs en de sfeer makende folkgroup Lads 'n Lassies uit Gaanderen de publieksprijs. Het jonge talent Mila uit Baak was dolblij met de persprijs, waarmee ze extra media-aandacht krijgt.

Door Josée Gruwel

Op het podium staan zit bij de 12-jarige Mila kennelijk in de genen. Met ballet-, musical- en theaterles én in de selectieklas van de theaterschool vormt ze zichzelf en kickt ze op optreden voor publiek. Met haar eigen voorstelling 'Knuffel', pakkend theater over de eenzaamheid van een ogenschijnlijk vrolijk meisje dat troost zoekt bij haar knuffel, spreekt ze tot de verbeelding. De persjury verwonderde zich over dit jonge talent en is nieuwsgierig naar haar achtergrondverhaal, dat binnenkort in deze krant te vinden is.

Vakjuryprijs
'Dromerige gitaren met soms een lading distortion, een diepe en uitgebreide bas, een strakke drum en een unieke stem die zich samen tot een geheel mengen. Smoking Alaska brengt een grote variatie van zachte, melancholische nummers tot harde alternatieve rock.' Met deze woorden presenteert Smoking Alaska zich. De band werd door de vakjury in de eerste voorronde – als enige – rechtstreeks in de finale geplaatst en ging in de finale met de vakjuryprijs aan de haal. Bandleden Thijs, Wiebe, Frank en Alex, samen goed voor een eigenzinnig optreden met dit keer vooral harde rock, imponeerden, maar kwamen in de voorronde toch beter tot hun recht door meer contrast in de de sfeer van de nummers tot uitdrukking te brengen.

Publieksprijs
Lads 'n Lassies pakte vanaf het eerste moment het publiek in. De drie jaar jonge zeskoppige band, die bestaat uit Achterhoekse vocalisten en instrumentalisten, brengt op een vrolijke, enthousiaste en humoristische manier Ierse en Schotse traditionals en modern folk. Als een geoliede machine, met iets teveel uitleg tussendoor, werd in Amphion een heel overtuigend whiskyfeestje gebouwd waar het publiek op een plezierige manier deelgenoot van werd gemaakt.

Zeker ook toppers
Niet voor niets stonden ze ook in de finale: singer-songwriter Yara Beeks uit Doetinchem, de Lichtenvoordense wedstrijddansgroep Diversity en de 25-koppige Drums & Voices uit Hengelo Gld. Ieder van hen valt op een eigen manier op. De jonge, gedreven Yara Beeks, ook met een pakkender optreden in de voorronde, zong heel verdienstelijk twee eigen nummers: Only Love en Lovely Day. De acht meiden van Diversity dansten met power op muziek die uit een mix van verschillende stijlen bestaat. En Drums & Voices maakte de show, waaraan veel werk was besteed, met een dosis informatieve tekst over wat muziek met een mens doet, met beeld en geluid.

Meedoen
Meedoen, vanaf 12 jaar, aan Amphion Open 2019? Dan kan men zich inschrijven door via https://www.amphion.nl/info/amphion-open/ het inschrijfformulier in te vullen en te sturen naar juul@amphion.nl. Voor meer informatie: bel naar 0314 - 376 000 of mail naar juul@amphion.nl.
De eerste voorronde is voor bands op dinsdag 15 februari. De tweede, met dans en singer-songwriters, op dinsdag 26 maart. De derde, met de categorie toneel en instrumentaal, op dinsdag 14 mei.
Ook de kaartverkoop hiervoor is al geopend.

Meer berichten