Winnende tekening. Foto: PR
Winnende tekening. Foto: PR (Foto: )

Kinderen tekenen voor vrede

REGIO - Lions Clubs International organiseert dit jaar voor de 31e keer de Peace Poster Contest (PPC) voor kinderen in de gehele wereld. Deelname staat open voor kinderen tussen 11 en 13 jaar oud. Honderdduizenden kinderen wereldwijd geven in de vorm van een poster uiting aan hun gevoelens over 'vrede'. Lionsclub Wisch 'de Hamalandse marken' gaat dit jaar voor het eerst aansluiten bij dit internationale project en doet dat samen met zes basisscholen in Oude IJsselstreek en Dinxperlo.

Door Walter Hobelman

"Het internationale project hebben wij altijd al een mooi initiatief gevonden. Alleen kwam het er nooit van om hier zelf mee aan de slag te gaan. Maar daar gaan we nu verandering in brengen", aldus Lionclublid Theo Bussink, die samen met Guido Jansen en Willem Jansen van Velsen (Ulft) namens de Lionsclub Wisch de organisatie van dit project op zich heeft genomen. "Wij vinden Vrede en verdraagzaamheid een aansprekend thema. We zijn ook verrast over het enthousiasme op de scholen. Blijkbaar raakt het ook daar de juiste snaar."
De zes deelnemende scholen (De Bosmark in Dinxperlo, De Bontebrugschool in Silvolde, De Woelwaters en De Oersprong in Ulft en De Meander in Varsseveld en Heelweg) komen op 12 september in de Laurentiuskerk in Varsseveld bij elkaar voor de officiële aftrap van de vredesposterwedstrijd. "Dat wordt een bijzonder moment", weet Jansen van Velsen nu al. "Joop Levy, een Joodse overlevende van de tweede Wereldoorlog uit Varsseveld en twee Syrische kinderen vertellen over hun ervaringen met oorlog en vrede. Dergelijke persoonlijke verhalen maken vaak meer indruk dan lessen uit een boekje of door te kijken naar een film."
Na de aftrap gaan de kinderen op school aan de slag om hun eigen 'peace poster' te tekenen. "Het thema voor dit jaar is 'kindness matters' (aardig zijn helpt) en dat moet in de tekeningen terug komen", aldus Bussink. In de week van 24 t/m 27 september worden de tekeningen op de scholen tentoongesteld en kiezen ouders, kinderen en leerkrachten in totaal twee posters die doorgaan naar de volgende ronde. Die volgende fase vindt plaats in de DRU in Ulft. In de openbare ruimte op de begane grond worden de twaalf posters tentoongesteld. Van 29 september tot en met 4 oktober zijn de posters te bewonderen en mag iedere bezoeker meestemmen (via internet of op locatie in de DRU) over de mooiste poster. Deze wint de publieksprijs.
Op 2 oktober bekijkt een officiële jury, bestaande uit burgemeester Otwin van Dijk (Oude IJsselstreek), wethouder Hans te Lindert (Aalten) en twee beeldend kunstenaars die verbonden zijn aan 'Breekijzer' (Rietje Brouwer en Emeke Buitelaar), de posters en kiezen per school één poster die doorgaat naar de landelijke verkiezing. De bekendmaking daarvan vindt plaats op 5 oktober in de DRU om 18.00 uur. Uiteindelijk wordt in maart 2019 in New York tijdens een VN dag de echte wereldwijde winnaar bekend gemaakt.
De zes winnaars van de scholenverkiezing aan met hun ouders, leerkrachten en een aantal Lionsclub leden op excursie naar het Vredespaleis in Den Haag. En natuurlijk ontvangen alle deelnemende tekenaars een mooie herinnering aan hun deelname aan de Peace Poster Contest. "Als je samen met je kind eens een goed gesprek wil houden over vrede en 'aardig zijn voor elkaar' is een bezoekje aan de 'tentoonstelling' in de DRU een hele mooie aanleiding. En natuurlijk kan men dan gelijk even stemmen op de meest inspirerende poster", aldus Jansen van Velsen.


Meer berichten