Het gemeentehuis in Gendringen.
Het gemeentehuis in Gendringen.

Gemeente Oude IJsselstreek is een pand rijker

Algemeen

Krediet van 1,3 miljoen voor aankoop Frank Daamengebouw

Door Walter Hobelman

ULFT - Gemeente Oude IJsselstreek heeft groen licht gekregen van de gemeenteraad om een krediet van 1,3 miljoen euro beschikbaar te stellen waarmee het Frank Daamengebouw in Ulft gekocht kan worden. Dit gebouw, bekend als het (voormalige) ISWI-gebouw, moet onderdak gaan bieden aan start-ups in de smart industry en tevens onderdak bieden aan ondernemers die noodgedwongen uit het Rabobankgebouw in Gendringen moeten verhuizen.

Helemaal zonder slag of stoot werd het krediet niet beschikbaar gesteld. Er is stevig over gedebatteerd in de gemeenteraad omdat het voorstel, dat door het college van B&W was geschreven en waarin werd toegelicht waarom de aankoop zo belangrijk is, nogal wat open eindjes en niet concrete punten bevatte. En dat maakte met name de SP, VVD en D66 nogal kritisch.
De discussie draaide om de vraag wat verstandiger is; eerst een goed plan schrijven en daarna overgaan tot aankoop, of eerst iets aankopen en pas daarna het plan gaan schrijven. De verschillende partijen in de raad hebben daar verschillende meningen over. Het feit dat de gemeente financieel heel voorzichtig moet handelen en er de afgelopen weken wat waarschuwingen werden gegeven die duidelijk maken dat de gemeente rekening moet houden met toenemende tekorten in het sociaal domein en minder geld van uit Den Haag was voor SP, VVD en D66 aanleiding om er op aan te dringen de aankoop uit te stellen en eerst een goed onderbouwd plan te schrijven.
De gemeente is momenteel huurder van het pand dat echter niet gebruikt wordt. Die huurovereenkomst loopt eind 2020 af. De plotselinge haast om nu het pand te komen ligt volgens het collegevoorstel in het feit dat "er zich nu de eenmalige situatie voordoet om eigenaar te kunnen worden van het Frank Daamen gebouw." Langer uitstellen kost geld (18.000 euro per maand volgens het voorstel) en het pand nu kopen is daarom een betere optie. Bijkomend argument is dat de IJzersterk Ondernemers uit Gendringen (een soort bedrijvencentrum met kleine zelfstandige ondernemers, WH) die nu in het rabobank pand zitten noodgedwongen moeten verhuizen omdat het pand is verkocht door de eigenaar. Deze groep ondernemers kan nu zo wie zo tot eind 2020 van een deel van het Frank Daamengebouw gebruikmaken.
In de rest van het pand moet een smart business centrum worden gecreëerd voor start ups (startende, vaak jonge ondernemers) in de smart industry. Volgens het college en de partijen Lokaal Belang, CDA en PVDA is daar een enorme behoefte aan. Industriële kringen als IBOIJ, VIV, het regionaal centrum voor technologie en VNO-NCW 'delen de wens van de gemeente om een dergelijke start-up omgeving te creëren", is in het voorstel te lezen. Daar komt bij dat er met de aankoop van het gebouw "een impuls wordt gegeven aan het DRU-industriepark."
De fracties die kritisch waren zien de noodzaak niet direct om deze stap juist nu te zetten. Van het belang van een goede economie in de gemeente is iedere partij overtuigd. Dat een dergelijk smart business center daarbij een belangrijke rol kan spelen is ook geen discussiepunt. De vraag voor VVD, SP en D66 is alleen of de manier waarop het nu allemaal moet gaan gebeuren de juiste manier is en financieel gezien wel verstandig is.
Verantwoordelijk wethouder Ben Hiddinga legt uit dat deze kans niet onbenut kan blijven. "Langer uitstellen kost de gemeente geld", houdt hij de raadsleden meerdere malen voor. Op de vraag van VVD-fractievoorzitter Richard de Lange óf en wélke start-ups interesse hebben komt geen helder antwoord. Dat geldt ook voor de vraag of partijen als IBOIJ en VIV bereid zijn om ook financieel bij te dragen als er een goed plan is, dat in samenspraak met hen, wordt gemaakt.
SP fractievoorzitter Heini Peters is van mening dat de gemeente zich met dit voorstel bijna als commerciële organisatie opstelt en heeft het over "de fictieve Oude IJsselstreek vastgoed BV' die met het plan zoals het nu op papier staat bij een reguliere bank nooit een hypotheek zou krijgen."
Het idee van D66 fractielid Hayo Canter Cremers om nu een optie tot aankoop te nemen en in een paar maanden een goed onderbouwd plan te schrijven met alle betrokken partijen, is volgens de wethouder niet bespreekbaar.
Uiteindelijk wordt het voorstel aangenomen. Lokaal Belang, CDA en PVDA stemmen voor. D66 sluit zich daar bij aan omdat er wordt toegezegd dat er op redelijk korte termijn (wethouder Hiddinga heeft het over maximaal zes maanden) een goed plan 'als onderlegger onder het besluit' komt te liggen. SP en VVD stemmen tegen. Daarmee is de weg vrij voor het college om het pand te kopen en aan de slag te gaan met een goede en verantwoorde concrete uitwerking van het voorstel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant