Verhalen aan de keukentafel. Foto: PR
Verhalen aan de keukentafel. Foto: PR

Verhalenbundel 'Gaot zitten en vertel'

Algemeen

REGIO - Derk Jan (Dick) ten Hoopen is bekend van zijn voordrachten en gedichten in het dialect, gebundeld in 'Soms zit ik zomaor onder 'n boom' en 'Gedachtenzaod'. Onlangs is daar de verhalenbundel 'Gaot zitten en vertel' bijgekomen.

Hierin geeft Ten Hoopen een beeld van zijn werk als huisarts in het Drentse Zuidwolde. Hij vertelt, soms op Carmiggeliaanse wijze, over de uiteenlopende levens van zijn patiƫnten en de wijze waarop zij hun lot ondergaan. Hun geschiedenis en het omgaan met tegenslagen in het leven maakten op hem grote indruk en dwongen respect af.

Ten Hoopen (1943), inmiddels met pensioen, was een huisarts van de oude stempel. Hij kende het wel en wee van zijn patiƫnten. Hij voerde in zijn eentje een huisartsenpraktijk; wat betekende dat hij 24 uur per dag klaar stond. Er was een huisapotheek waar nog drankjes, zalven en pillen werden vervaardigd en de dokter liep nog visites en bracht kinderen ter wereld. De voertaal is het Nedersaksisch zoals dat gesproken werd in Neede, het geboortedorp van Ten Hoopen.

Eigen weg
De verhalenbundel 'Eigen weg' van Thea Onnink-Stronks is samengesteld onder redactie van Thea's echtgenoot Herman Onnink en Dick ten Hoopen. Thea Onnink-Stronks (1952) overleed op 9 juli dit jaar. Naast voordraagster was ze bekend als schrijfster en dichteres (ook onder de naam Doro Theja) en samen met anderen schreef ze drie boeken over haar woonplaats, de buurtschap Barlo. Eerder werk werd gepubliceerd in 'Alles plat(t)' en in 'Van vrogger en now'. Ze was een groot voorvechtster van het gebruik van de streektaal. In 'Eigen weg' toont ze zich een scherp observator van de zaken des levens, van de natuur en de mensen in haar omgeving en geeft ze haar kijk hierop zowel diepzinnig als humoristisch weer.

Werk van zowel Dick ten Hoopen als Thea Onnink-Stronks is veelvuldig opgenomen in 'De Moespot', tijdschrift van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen, zie voor informatie en meer werk van beide auteurs, www.dialectkring.nl.

Beide boeken zijn een uitgave van de Mr. H.J. Steenbergen-Stichting en zijn te koop bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Verder via www.achterhoeksboeken.nl en de boekhandel; 'Gaot zitten en vertel' voor 12,50 en 'Eigen weg' voor 12,95 euro.
Bij ECAL zijn ook de wenskaarten van Thea Onnink-Stronks te koop die voorzien zijn van dichtregels, gemaakt voor de vrolijke en treurige aspecten van het leven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant