Honderdjarig Kunst Na Arbeid onder leiding van Henrite Rush. Foto: PR KNA
Honderdjarig Kunst Na Arbeid onder leiding van Henrite Rush. Foto: PR KNA (Foto: )

KNA viert eeuwfeest met jaar vol muzikale activiteiten

ULFT – In 2019 is het honderd jaar geleden dat fanfare Kunst Na Arbeid (KNA) werd opgericht. Dat wordt gevierd met drie grote evenementen. Op 15 juni wordt afgetrapt met een jubileumconcert, samen met Ellen ten Damme. Vervolgens op 5 oktober een feestconcert in het ICER, zo mogelijk samen met alle Ulftse muziekverenigingen. Tenslotte pakt het circa veertig leden tellende KNA op 14 december uit met een avondoptreden samen met koor Inspiration.

Door Reinier Kroesen

In 1914 werd in Oer de nieuwe parochiekerk gebouwd en op 15 augustus 1919 door pastoor Jan Wijtze de Vries en twaalf parochianen fanfare KNA opgericht. De Vries vond het nodig dat in de nieuwe parochie ook muziek gemaakt kon worden om zowel kerkelijke als wereldse feesten op te luisteren. Hij betaalde met eigen geld de instrumenten. In 1974 werd 'De Key' gebouwd, nog altijd club- en repetitieruimte. Voor concerten te klein, dan wordt uitgeweken naar andere Ulftse locaties. Met de komst van dirigente Henrite Rusch in 2016 kwam nieuwe energie in de club. Met haar tomeloze enthousiasme weet ze iedereen altijd voor zich te winnen. Het niveau ging met sprongen vooruit. Mondjesmaat kwamen er nieuwe leden, hard nodig om de vergrijzing halt toe te roepen. Met het introduceren van het B-orkest en het door haar opgezette Muzikidz-project werkt ze aan een basis om ook jeugd weer actief te krijgen in de fanfare.
Arjan Cats (voorzitter): "We gaan het honderdjarig bestaan groots vieren. Zaterdag 15 juni houden we ons jubileumconcert in de DRU Cultuurfabriek. Voor die avond is de veelzijdige Ellen ten Damme gecontracteerd. Zangeres, maar ook actrice, componist, muzikant en circusartieste. We kwamen met haar in contact via de partner van onze dirigent. Het wordt Ellen met fanfare, zonder combo. Wij begeleiden haar tijdens dertien nummers, willen laten zien dat we dat ook kunnen. Ze heeft dit vaker met muziekverenigingen gedaan, onder andere in Winterswijk. KNA brengt solo die avond tevens enkele muziekstukken. Het is wel aanpoten al die liedjes tijdig in te studeren. Ze zijn voornamelijk Frans- en Duitstalig, zoals Unbeschreiblich Weiblich (Nina Hagen) maar ook Walk Like an Egyptian (The Bangles) staat geprogrammeerd. Veel arrangementen zijn nieuw. Sommige zijn aangekocht, daarnaast heeft Henrite zich enorm ingespannen: ze is dagenlang bezig geweest met arrangeren. Kaarten kosten 23,50 euro per persoon (inclusief drankje en garderobe) en gaan binnenkort in de voorverkoop. Voor de bekostiging zijn we op zoek naar enkele hoofdsponsors en een aantal kleinere 'financiële supporters'. Joyce Wonnink (secretaris): "Op 5 oktober houden we ook een concert, hopelijk samen met alle Ulftse muziekverenigingen, aansluitend is er voor iedereen een feest, waarschijnlijk in het ICER. Op 14 december concerteren we samen met koor Inspiration, locatie nog onbekend." Arjan: "Met deze jubileumactiviteiten willen we graag meer bekendheid krijgen. Wij zijn dan niet de oudste muziekvereniging van Ulft maar wel de oudste fanfare!"


www.fanfare-kna-ulft.nl

Meer berichten