Zonnepanelen op het dak bij Hercules

Zonnepanelen. Foto: PR
Zonnepanelen. Foto: PR (Foto: )

TERBORG – TTV Hercules maakt serieus werk van duurzaamheid. In het kader van een zelf ontwikkeld duurzaamheidsplan liet de Terborgse tafeltennisvereniging op 17 juli van dit jaar 36 zonnepanelen plaatsen op haar hal aan de Bosboomstraat. Volgend jaar start de club een onderzoek naar besparing op het gasverbruik.

Om de recente plaatsing van zonnepanelen te kunnen bekostigen, maakt Hercules gebruik van zogeheten SOPOIJ-gelden. SOPOIJ staat daarbij voor Stichting Oud Papier Oude IJsselstreek. Penningmeester Theo Smink van de Terborgse tafeltennisvereniging geeft tekst en uitleg.
"Tot januari 2017 ontvingen verenigingen in de gemeente Oude IJsselstreek een vergoeding voor de inzameling van oud papier. Door de invoering van de afvalcontainer voor oud papier zijn de verenigingen overbodig geworden." Oud papier wordt nu aan de straat gezet en opgehaald door afvalinzamelaar Ter Horst.
"Om de inkomsten van het oud papier toch veilig te stellen is door de verenigingen zelf in januari 2017 de stichting SOPOIJ opgericht", vervolgt Smink.

Duurzaamheidsplan
Ter compensatie van de vroegere oud papierinkomsten voor de verenigingen, heeft de gemeente een jaarlijks bedrag vastgesteld dat uitbetaald wordt aan SOPOIJ. Voorwaarde van de gemeente hier bij is dat door SOPOIJ jaarlijks een uitgebreid en geactualiseerd duurzaamheidsplan wordt ingediend. Elke vereniging dient hierbij jaarlijks haar plan in bij SOPOIJ. Deze stichting verzamelt de duurzaamheidsplannen en dient deze verder ter beoordeling in bij de gemeente. Na goedkeuring van het plan betaalt de gemeente uit aan SOPOIJ.

Deze stichting verdeelt dit bedrag vervolgens naar rato van de vroegere papieropbrengst over de verenigingen. Voor Hercules is dit een jaarlijks bedrag van circa 5.700 euro, waarbij een groot deel van de sinds 2017 gespaarde gelden - 14.400 euro - geïnvesteerd werd in zonnepanelen. De penningmeester van Hercules opnieuw: "Hercules heeft de SOPOIJ-vergoeding over 2,5 jaar gespaard en duurzaam en energiebewust belegd. Hiermee heeft Hercules laten zien haar duurzaamheidsplan ook daadwerkelijk uit te voeren en misschien wel meer dan nodig aan de eisen van de gemeente voldaan."
De zonnepanelen zijn geplaatst door Tenten Solar uit Lichtenvoorde en gaan per jaar naar schatting 10.500 kWh opleveren (omgerekend circa 1.800 euro). "Hiermee voorziet Hercules zichzelf volledig van elektriciteit", aldus Smink ter besluit.

Meer berichten