Hike speelt op de Najaarskermis. Foto: PR
Hike speelt op de Najaarskermis. Foto: PR

Najaarskermis in kader eeuwfeestviering Fanfare KNA

ULFT - In het kader van het eeuwfeest houdt Fanfare Kunst Na Arbeid (KNA) éénmalig op zaterdag 5 oktober een Najaarskermis. Deze vindt plaats in een feesttent die wordt geplaatst bij het clubgebouw van Sint Joris op de Pol. De avond begint om 19.30 uur met een show van Ulftse muziekverenigingen en schutterijen, daarna treedt coverband HIKE op.

Door Reinier Kroesen

Fanfare KNA viert het honderdjarig bestaan met drie grote evenementen in 2019. In mei werd een vrijwel uitverkocht concert gegeven samen met Ellen ten Damme in de DRU Cultuurfabriek. Een zeer geslaagde aftrap volgens Frank Jansen en Resie Kock van het organiserend comité, die meer weten te vertellen over het tweede hoogtepunt van de eeuwviering: de Ulftse Najaarskermis.

Frank: "De Najaarskermis is als volgt ontstaan. Als KNA hadden we het idee bedacht een feestavond te organiseren met plaatselijke muziek- en schuttersverenigingen, in het kader van ons jubileum." Resie: "Toen hadden we zoiets van, goh, waarom niet een feest voor heel Ulft? En wat is Ulft? Dat is de kermis, een tent, bier en een band, zo is dit evenement ontstaan. We hadden een locatie elders, maar die was te klein. Toen raakten we in gesprek met de voorzitter van schutterij Sint Joris en die vroeg waarom we niet bij op de Pol kwamen. Hij gaf aan dat in verband met het Euregio Rhein Waal Schutterstreffen die ze organiseren in september daar toch al een grote tent staat. Daar kan KNA ook gebruik van maken. Zo kunnen we de kosten laag houden, de extra week dat die feesttent er staat betalen wij. Op 5 oktober verzorgen vanaf 19.30 uur Harmonie Ulft, de Eendracht, Sint Hubertus, korps St. Joris en wijzelf optredens. Vanaf 21.00 uur neemt de band HIKE het over en wordt het een echte kermisavond. Zeg nooit nooit, maar in principe is dit eenmalig. Een evenement voor heel Ulft en omstreken, al kunnen we maximaal duizend bezoekers kwijt. Sint Joris heeft natuurlijk veel kennis op het gebied van grootschalig kermisvieren. De taken, kosten en baten zijn verdeeld, leden van KNA verrichten hand-en-span diensten. Ons lid Bram Roes nam het voortouw in de organisatie en zette al die lijntjes met Sint Joris uit.''

Frank over het programma: "Voor deze avond zijn door ons vier nieuwe stukken ingestudeerd. Kunst Na Arbeid is bezig om het predicaat 'Koninklijk' te verwerven, dat zou dan ook het thema zijn geweest. We hebben het pas dit jaar aangevraagd maar hoopten dat het nu al rond zou zijn, maar dat kost blijkbaar dus toch meer tijd. Je krijgt die titel niet maar zo, je moet via documenten aantonen dat je honderd jaar bestaat. Daarnaast zijn er een aantal aanbevelingen richting de vereniging nodig, over alles wat je hebt betekent voor de gemeenschap. Ik geloof dat het onze dirigent Henrite Rush was die met het idee kwam, eigenlijk hadden we er wat eerder mee moeten beginnen. Nu hebben we gekozen voor 'Night of the Promis' als thema, herkenbare stukken zoals Music van John Miles."

Het feestjaar wordt op 14 december afgesloten met een kerstconcert, samen met koor Inspiration, in de Mauritiuskerk in Silvolde. Toegangsbewijzen voor de Najaarskermis zijn via de website van KNA al in de voorverkoop. Die kosten 8 euro, aan de deur betaal je 10 euro.


www.kna-ulft.nl

Meer berichten