Afbeelding

100 procent circulair voer uit Sinderen

Landbouw

Sinderen - Voerwaarts uit Sinderen ontwikkelt varkensvoer dat voor 100 procent bestaat uit overblijfselen uit de voedingsindustrie. Dit is een belangrijke ontwikkeling in voedselverspilling en de verduurzaming van varkensvlees.

Het voer van Nederlandse varkens bestaat al voor 30 tot 40 procent uit overblijfselen uit de voedingsindustrie. Onder andere bietenpulp uit de suikerfabriek, bierbostel uit de bierbrouwerij en zonnepitschroot uit de zonnebloemolie-industrie worden op grote schaal verwerkt tot varkensvoer. 

Voerwaarts uit Sinderen slaagt er als eerste Nederlandse voerfabrikant in om varkensvoer voor 100 procent samen te stellen uit overblijfselen uit de Nederlandse voedingsindustrie.

Circulair voeren

De productie van vlees kost voer, water en energie. “Nederlands varkensvlees doet het in vergelijking tot varkensvlees uit andere landen al goed als het om duurzaamheid gaat. Dat komt onder andere doordat Nederlandse varkensboeren voer gebruiken dat heel goed is afgestemd op varkens. Met minder voer produceren ze dezelfde hoeveelheid vlees”, meldt Voerwaarts. 

Het bedrijf is gespecialiseerd in de voedingsbehoefte van varkens. Voer voor varkens moet gezond zijn en de juiste vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten bevatten. Daar komt bij dat varkens in elke fase van hun leven een specifieke voedingsbehoefte hebben. Goed voer zorgt ervoor dat varkens gezond en fit blijven. Het zorgt er ook voor dat varkens goed, maar juist ook weer niet te hard groeien. Ten slotte zorgt goed voer voor varkens uiteindelijk voor lekker sappig en mager vlees, dat in de smaak valt bij consumenten.

Traject

Aan de ontwikkeling van 100 procent circulair varkensvoer ging een jarenlang ontwikkeltraject vooraf waar veel partijen bij betrokken waren. Om voer voor 100 procent samen te stellen uit voormalige levensmiddelen, werkte Voerwaarts nauw samen met Feedvallid uit Poederoijen, dat gespecialiseerd is in de inkoop en het bewerken van levensmiddelen die niet (meer) voor menselijke consumptie zijn geschikt. Overal in de voedingsindustrie ontstaan bijvoorbeeld snoep, koekjes, toastjes, muesli, hagelslag, chips en brood met de verkeerde kleur, vorm of verpakking. Deze producten worden verwerkt tot diervoeder. 

Ook werkte Voerwaarts samen met proefboerderij De Marke in Hengelo, RegioDeal Achterhoek, provincie Gelderland, Wageningen Universiteit en Research en AERES Hogeschool Dronten. 

Naar verwachting kan een aanzienlijk deel van de varkens in de toekomst met 100 procent circulair voer gevoerd worden. “De ontwikkeling van voer uit 100 procent reststromen is belangrijk in de ontwikkeling van duurzamer vlees. Door reststromen een tweede leven te geven hoef minder voer te worden geteeld of geïmporteerd en wordt veel minder voedsel verspild.”

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant