Eva Kruijswijk, klimaatburgemeester gemeente Oude IJsselstreek.

Eva Kruijswijk, klimaatburgemeester gemeente Oude IJsselstreek. 

Foto: Roel Kleinpenning

Bijstand voor bijen tijdens Nationale Zaaidag

Natuur

OUDE IJSSELSTREEK - Al langer hebben bijen en andere insecten die voor bestuiving zorgen het moeilijk in Nederland en daarbuiten. De landelijke vrijwilligersorganisatie The Pollinators zet zich onder andere in om de leefomgeving van de bij te bevorderen. Zo houden ze op 22 april weer de Nationale Zaaidag. Het publiek kan in de week ervoor bij de zogenaamde pollinators zakjes zaad ophalen en zelf aan de slag op die maandag, of op ander tijdstip. Ook klimaatburgemeester Eva Kruijswijk is actief als pollinator.

Door Reinier Kroesen

Sinds 2016 helpt The Pollinators bestuivende insecten in hun voortbestaan. Dit doet ze door het landschap te herstellen, bloemen uit te zaaien en bomen terug te planten. De organisatie, zowel actief in Nederland als België, wil de bewustwording over biodiversiteit stimuleren en streeft naar een gezondere en meer natuurlijke levensomgeving van de mens, de flora en fauna. Bestuivende insecten zijn cruciaal voor gezonde ecosystemen. The Pollinators is geen protestmilieubeweging, maar gaat vooral voor de positieve insteek en ludieke activiteiten. Zo houden ze in het najaar het Nationale Bloembollenweekend en organiseren ze ‘Treevember’’: elk jaar november staan telkens de voedselbossen centraal. Het streven is in die maand zoveel mogelijk nieuw groen aan te planten in die bossen.

Zendmasten
Er zijn diverse redenen dat het niet zo best gaat met de bijenstand. Één daarvan is het grootschalige gebruik van pesticiden. Die komen niet alleen terecht in nectar en stuifmeel, maar ook in honingdauw. Honingdauw is het gehele jaar aanwezig en vormt voor verschillende insecten een belangrijke voedselbron. De monocultuur in de landbouw is een belangrijke andere oorzaak. Gevolg is een forse afname van diversiteit van bloemen en planten. Bijenvolken kampen ook met diverse eigen ziektes en hebben zelfs last van windmolens. Bijen navigeren om uit te zwermen op het natuurlijk elektromagnetische veld van de aarde. Uit diverse onderzoeken komen signalen naar boven dat straling van bijvoorbeeld 4G zendmasten dit ontregelen, waardoor de zwermen gedesoriënteerd raken. Ze maken nesten in de natuur en kunnen die dan niet meer terugvinden.

Ik ga het liefst voor meerjarige, insecten voedende planten en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen

Voedselbank
The Pollinators is een laagdrempelige vorm van natuurbevordering waarbij iedereen zich kan aansluiten, of je nu in de stad of op het platteland woont. Op 22 april wordt dus de Nationale Zaaidag gehouden, onder het motto: voer de bij bij. De pollinators zitten verspreid over het hele land. Voor die actiedag hebben ze elk een ‘voedselbank voor bijen’ aan huis. Ze ontvangen van de organisatie elk 20 zakjes met bloemzaad, die ze mogen uitdelen. Het publiek kan zich op de site inschrijven en kenbaar maken dat ze graag willen helpen zaaien, in potten op het balkon, of in de tuin. Vanaf 11 april gaan die voedselbanken open en kunnen de zakjes afgehaald worden. Ook in de Oude IJsselstreek zijn er heel wat deelnemers, onder andere in Breedenbroek, De Heurne, Varsseveld, Ulft en Etten.

Klimaatburgemeester Eva
Één van de beide klimaatburgemeesters van gemeente Oude IJsselstreek, Eva Kruijswijk uit Terborg, is pollinator. Eva: “ Ook ik zet ik mij in om bloemen en planten te kopen die een bijdrage leveren aan voedsel voor zo veel mogelijk insecten. Ik ga het liefst voor meerjarige, insecten voedende planten en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Waar mogelijk probeer ik dit ook te doen voor cadeautjes, in plaats van een bos bloemen geef ik dan een plantje. Ook ik heb ik 20 zakjes met bloemzaad ontvangen die ik uitdeel. Met een zakje kun je twee vierkante meter grond inzaaien. Er zitten meerjarige planten tussen, dus ook volgend jaar heb je er wat aan. En laat je de bloemen straks afsterven op de grond, dan kunnen de zaadjes gemakkelijk in 2025 weer uitbloeien. Zo heb je er meerdere jaren wat aan. Kijk op de website van de Pollinators, vind een voedselbank bij jou in de buurt en meld je aan voor een gratis zakje zaad. Iedereen kan onze bestuivende vrienden helpen. Start met zaaien en doe mee!”

thepollinators.org

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant