Afbeelding

Gevallen

Opinie

Gevallen

Mijn telefoon was me weer eens uit de broekzak gevallen en zag er ineens minder fraai uit. Niet zo erg want ik heb geen telefoon om ermee te pronken, maar om te bellen. Dat bleek echter ook niet meer zonder haperingen mogelijk. Na een paar dagen klungelen besloot ik een andere te kopen. Probleem opgelost, dat wil zeggen dat ik dus weer gestoord kan worden. 

Zie je bij mensen ook wel en dan bedoel ik dat ze gestoord kunnen worden na een val. Is erg afhankelijk hoe en waar je valt. Ook maakt het nog al wat uit hoe oud je bent. Vooral op latere leeftijd kan zo’n val nogal wat consequentieshebben. Niet zelden hoor je dat ouderen bijkomende gezondheidsproblemen krijgen.
Moet ik wel aan denken te zijner tijd, al is dat ook zo’n probleem van het ouder worden, dingen en namen vergeten. Ik schreef al eens een versje over vergeetachtigheid. Hoe de tekst precies ging weet ik niet meer, wat ik nog wel weet is dat het ging over een cursus ‘geheugentraining’. Die training wilde ik volgen maar ik wist niet meer, wanneer en waar die zou plaatsvinden.
Bij het zoeken naar dat versje in mijn dag- en nachtboeken kwam ik wel een paar onderwerpen tegen die ik ook al weer vergeten was. Het waren meer vragen die ik mezelf stelde een tijdje geleden. Ik citeer uit mijn aantekeningen: ‘Waarom liggen bij ons thuis, de schuur sponsjes in de keuken’, en waarom staat er ’n uiterste verkoopdatum op zure room?Raadsels waar ik niet uit kwam en kom. Wel over dat vallen van de ouder wordende mens, en de zeer ernstige gevolgen die dat kan hebben.
Afgelopen week zag ik een wat oudere dame struikelend onderuit gaan toen ze probeerde de Terborgseweg over te steken. Het lukte haar niet binnen de veel te kort ingestelde oversteektijd bij het verkeerslicht. Daarbij was ze ook erg geschrokken van een snel op haar afkomende auto. Ik probeerde haar gerust te stellen en zei, dat het helemaal geen schande is als je daar niet op tijd aan de overkant kunt komen. Je moet zo’n beetje de Olympischelimiet halen om dat te redden. Dat geldt helemaal voor ouders met kleine kinderen, en mensen met een rollator. Komt nog bij dat auto’s daar gewoon vijftig mogen rijden. Veel te hard uiteraard net zoals op veel andere drukke straten in ons centrum.
Dat ontbreken van een goed dertig kilometerbeleid in combinatie met veel te krap afgestelde oversteektijden maakt het voor de voetganger redelijk gevaarlijk.

Het is toch gek dat we in de stad van de Achterhoekse Wandel Vierdaagse zo weinig oog hebben voorvoetgangers. Met als resultaat ‘gevallen vrouwen’. Sorry, in dit geval een gevallen dame. 

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant