Theo Erinkveld met de petitie Uuthuuskes aan de Zeskamp en burgemeester Otwin van Dijk
Theo Erinkveld met de petitie Uuthuuskes aan de Zeskamp en burgemeester Otwin van Dijk Foto: Roel Kleinpenning

Otwin van Dijk neemt petitie tegen bouw flexhuizen in Zeskamp Park in ontvangst

Wonen

ULFT – Al sinds de aankondiging in 2022 van de mogelijke bouw van zogenaamde uuthuuskes of flexwoningen aan de Zeskamp tekenen zowel bewoners van deze straat als de aangrenzende Hogeweg protest aan. Afgelopen donderdagavond werd een nieuwe stap gezet in de bezwaarprocedure. Net voor zijn afscheid ontving burgemeester van Dijk een petitie met bijna duizend handtekeningen tegen de voorgenomen plannen.

Door Reinier Kroesen

De Zeskamp is een nog vrij jonge, doodlopende straat in Ulft Noord. Een lommerrijke weg met vrijstaande huizen. De straatnaam verwijst naar de gelijknamige NCRV- spelshow, waar een Ulftse delegatie begin jaren zeventig aan deelnam. 

In het najaar van 2021 kwam Lokaal Belang met het idee om op diverse locaties uuthuuskes te realiseren. Tijdelijke woningen, die maximaal 10 tot 15 jaar op dezelfde plek mogen staan. Een groot voordeel van deze, zo werd gesteld, is de relatief lage prijs en bouwsnelheid, zeker wanneer ze op gemeentegrond geplaatst worden. De gemeente blijft grondeigenaar en hoeft alleen maar de infrastructuur aan te leggen. Inmiddels blijken de prijzen door verschillende oorzaken fors hoger dan oorspronkelijk gedacht.  Toen ging men uit van honderd uuthuuskes, inmiddels is dat aantal zo goed als gehalveerd. Bouwconcern Koopmans is de ontwikkelaar, onderaannemer GewoonHOUT uit Wehl gaat de woningen produceren. Tot nu toe is er nog geen flexhuis gebouwd. Enkele beoogde locaties zijn weer teruggetrokken, voor diverse anderen lopen nog protesten, net als in Ulft. 

“In opdracht van onze gemeente werd in 1975, door de Heidemij het park aan de Zeskamp in Ulft ontwikkeld en gerealiseerd als groene long, ontmoetingsplek en buffer tussen industrie- en woongebied. Het grootste en oudste park van Ulft dat inmiddels aan rijke flora en fauna onderdak biedt,” zo stellen omwonenden in hun petitie. Om hun bezwaren kracht bij te zetten signaleren ze dat het volgroeide 50-jarige park goed voor het klimaat is: als CO2- en regenwateropslag en dat het hittestress verlaagt. Ze geven aan dat het een belangrijke functie heeft. Wandelen, genieten, ontmoeten, een habitat voor flora en fauna, eekhoorns, vleermuizen, marters en uilen. Men noemt het een onzorgvuldige locatiekeuze, omdat de gemeente geen alternatieven onderzocht.*

De bezwaarmakers verzoeken daarom de realisatie van flexwoningen op deze plek te schrappen. Ze refereren aan een woningbouwstop in Varsseveld in 2020, waar de gemeente (ook) besloot niet meer in het groen te bouwen. Het comité roept op een plek te zoeken waar bouw minder schade berokkent en zo het leefklimaat voor omwonenden en park met haar ‘inwoners’ in tact te laten. Online werd de petitie 139 keer ondertekend, daarnaast ging men huis-aan-huis rond in Ulft Noord wat in totaal in bijna 1000 handtekeningen resulteerde.

Het college van B & W heeft in reactie hierop donderdag gezegd het plan opnieuw in behandeling te nemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant