Rivierduinen in Silvolde. Foto: PR

Rivierduinen in Silvolde. Foto: PR

Foto: PR.

Excursie in Silvolde naar duurzame wijk Rivierduinen

Natuur

SILVOLDE - De Achterhoek bruist van de natuurvriendelijke, ecologische en biologische initiatieven. Projecten waar we trots op mogen zijn, omdat ze allemaal als doel hebben de Achterhoek mooi en leefbaar te houden, ook voor volgende generaties. Beweging Liefde voor het Klimaat organiseert daarom geregeld fiets- en wandeltochten in steeds een ander stukje Achterhoek. Op zaterdag 23 maart is de bestemming de nieuwbouwwijk Rivierduinen in Silvolde.

Tijdens die tochten geven bevlogen ondernemers, bezielde wetenschappers en enthousiaste vrijwilligers een inkijkje in hun mooie, duurzame projecten. Rivierduinen, de op een voormalig industrieterrein gebouwde wijk is er zo een en behoort zelfs tot de topcategorie duurzaam bouwen. Dankzij de enthousiaste medewerking van de bedenker én bewoners van de wijk krijgen de deelnemers een uniek kijkje in vrijwel alle aspecten van duurzaam bouwen. Interessant voor wie zijn huis wil verduurzamen of nieuw bouwen. Maar ook voor degenen die willen weten hoe een ‘wijk van de toekomst’ eruit ziet.
Bij de bouw is nadrukkelijk rekening gehouden met hergebruik van materialen, water- en energiebesparing en de omringende natuur. Zo krijgt de oorspronkelijke flora en fauna van het oude rivierduin de ruimte om terug te keren. Ook met de sociale samenhang is rekening gehouden: de bewoners van de negenenvijftig betaalbare, levensloopbestendige woningen hebben de beschikking over een centrale ruimte, kas en moestuin. Initiatiefnemers en bewoners zijn er trots op en tonen graag hoe mooi een duurzame wijk eruit kan zien.

Fietstocht
Zoals gewoonlijk is de excursie gekoppeld aan een fietstocht, die om 10.45 uur begint, deze keer vanaf station Varsseveld. De fraaie route van circa 16 kilometer voert door een gevarieerd landschap. Aangekomen in de wijk volgt om 12 uur een gastvrije ontvangst met koffie, thee en soep en er is gelegenheid de zelf meegenomen lunch te nuttigen. Geïnteresseerden die niet meefietsen, kunnen nu aanschuiven.
Voor de rondleidingen om 12.45 uur beginnen wordt er een korte video getoond over de bouwhistorie. Aansluitend volgt, onder leiding van bewoners, in groepjes een rondgang over het terrein. Uiterlijk om drie uur wordt er afscheid genomen en gaat de fietstocht via een leuke, korte route weer naar station Varsseveld.

Aan deze excursie, zoals gebruikelijk kosteloos, kunnen maximaal veertig personen deelnemen. Aanmelden vooraf is dus noodzakelijk, ook voor degenen die enkel meedoen aan de rondleiding. Op zaterdag kan de fiets gratis mee in de trein van Arriva. Aanmelden en nadere informatie via liefdevoorhetklimaat@gmail.com en via Facebook en Instagram.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant