Burgemeester Otwin van Dijk tijdens zijn 'tien lessen 'toespraak. Waardering voor het thuisfront is belangrijk.

Burgemeester Otwin van Dijk tijdens zijn 'tien lessen 'toespraak. Waardering voor het thuisfront is belangrijk.

Foto: Roel Kleinpenning

Dijk van een burgemeester ontvangt alle lof

Politiek

OUDE IJSSELSTREEK – Met veel meer belangstellenden dan tijdens de traditionele nieuwjaarsrecepties is woensdagavond afscheid genomen van burgemeester Otwin van Dijk en zijn vrouw Karin. Vrijdag 1 maart begint Van Dijk aan zijn nieuwe baan als voorzitter van de raad van bestuur van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Het afscheid gebeurde bepaald niet met stille trom.

Door Walter Hobelman

Na het officiële gedeelte stonden er namelijk bijna 140 muzikanten van twaalf verschillende muziekverenigingen klaar om het burgemeestersechtpaar een serenade te brengen. Een spontaan initiatief van muziekvereniging Excelsior uit Silvolde die in korte tijd bijna alle zusterverenigingen in de gemeente wist te mobiliseren. Een soortgelijke actie vond zondagavond plaats toen het Ettens Mannenkoor thuis op het erf bij de burgemeester zingend afscheid nam. Het zijn twee voorbeelden waaruit zichtbaar is geworden hoe geliefd de burgemeester zich de afgelopen acht jaar heeft gemaakt bij een groot deel van de inwoners.

Dat werd ook tijdens het officiële gedeelte wel duidelijk. Spreekstalmeester Frans Miggelbrink gaf diverse mensen de ruimte om Otwin toe te spreken en stelde hem zelf aan het begin al een interessante vraag: ”Blijf je je met de lokale politiek bemoeien?” Otwin hield een slag om de arm: ”Misschien dat ik ooit nog wel eens goedbedoelde of vrijblijvende adviezen geef.”

In een filmpje werd de scheidend burgemeester alle lof toegezwaaid door verschillende mensen met wie Otwin de afgelopen jaren te maken heeft gehad. Dat varieerde van de zus van Otwin tot Maarten van Ooijen (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en van Sandra Gosselink (werkgroep onbeperkt meedoen) tot Peter Hinze, collega burgemeester van Emmerik. Samengevat is de boodschap: ”Otwin is een gedreven mens, staat positief in het leven en is een inspiratiebron voor velen. Oude IJsselstreek gaat hem missen en het Slingeland Ziekenhuis krijgt een topper in huis.”

Dat in de toespraken vooral ‘inclusiviteit’ en de tomeloze inzet van Otwin over dit onderwerp aan bod kwamen is begrijpelijk en terecht. “Otwin was de aanjager hiervan, in het begin samen met Peter van de Wardt en vervolgens met de werkgroep Onbeperkt Meedoen”, stelt wethouder Janine Kock vast. Voorzitter van de werkgroep Martin Reijntjes benoemt Otwin van Dijk ter plekke tot erelid van de werkgroep. “Loopt de werkgroep niet het risico dat het nu allemaal minder wordt?” vraagt Miggelbrink zich af. “Nee, want Otwin van Dijk heeft vanaf nu meer tijd om te helpen”, reageert werkgroep lid Roy Splithof.

Wethouder Ben Hiddinga sprak het burgemeestersechtpaar toe namens het college. Het effectieve leiderschap van Otwin wordt benoemd. “Je bent inspirerend geweest voor iedereen en bent ‘de koning van de informaliteit’ Iedereen werd door jou gehoord en gezien.”

Frank Aaldering, fractievoorzitter van Lokaal Belang sprak namens de gemeenteraad. “Het is net als bij voetbal, de besten vertrekken als eerste, alleen levert het in dit geval de gemeente financieel niets op.” Wat de erfenis van Otwin van Dijk voor de gemeente is weet Aalderink ook. “Een kast vol vlaggen, voor allerlei ‘dagen van’. Maar ook het feit dat Oude Ijsselstreek als een van de weinige gemeenten in Nederland vanuit de gemeente zélf de Veteranendag organiseert en niet via een werkgroep of commissie. Dat benadrukt het belang dat de gemeente hiervan ziet”, aldus Aaldering die zelf ook een militaire achtergrond als veteraan heeft.

Collega burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten spreekt namens de collega burgemeesters uit de regio Achterhoek en maakt de vergelijking tussen en dominee en een burgemeester. “Beiden zijn van iedereen maar tegelijkertijd ook van niemand. De een moet dealen met de kerkenraad, de ander met de gemeenteraad en dat vraagt veel vaardigheden en kwaliteiten.” Volgens Stapelkamp is Otwin “zeer overtuigd van zijn eigen gelijk en vol passie voor zijn eigen missie. Noem het missionaire drang”, en spreekt zijn waardering uit richting Karin die ‘als vrouw van’ een belangrijke rol op de achtergrond heeft gehad.

In zijn laatste toespraak geeft Otwin de aanwezigen tien lessen mee. Hij benadrukt het belang van ‘luisteren naar elkaar en elkaar iets gunnen’. “Stel je keukentafel eens ter beschikking en schenk koffie voor wie er binnenkomt en vraag: “Hoe is het met je?” Een andere les is dat je ‘zonder lef helemaal niets bereikt’. “Geen lef betekent stilstand”, aldus Van Dijk. “Wat ook belangrijk is, is dat je vertélt wat je doet. Als je het niet vertelt, dan ziet men het vaak ook niet.” Afsluitend bedankt Otwin iedereen “voor acht fantastische jaren.”

En terwijl het zeer indrukwekkende muzikale duo Manon (zangeres) en Delaney (pianist) het nummer ‘Go your own way’ speelt verlaten Otwin en Karin de zaal en is het tijd voor een drukbezochte receptie.

Wethouder Ben Hiddinga: "Je bent de koning van de informaliteit"
Burgemeester Van Dijk wordt door martin Reijntjes benoemd tot erelid van de werkgroep Onbeperkt Meedoen.
Roy Splithof (werkgroep Onbeperkt Meedoen) verwacht meer inbreng van Van Dijk. "Je hebt er u meer tijd voor."
Collega burgemeester Anton Stapelkamp bedankt Otwin, namens de collega burgemeesters uit de regio, voor de fijne samenwerking.
Muzikale intermezzo's werden verzorgd door zangeres Manon en pianist Delaney.
De ouders van Otwin van Dijk (eerste twee personen op de voorgrond) waren ook aanwezig.
De goed gevulde zaal tijdens het officiële afscheidsmoment.
In zijn laatste toespraak geeft Otwin van Dijk de aanwezigen tien lessen mee.
"Luisteren naar elkaar en elkaar wat gunnen. Dan is er veel te bereiken", aldus Van Dijk.
Er was alle tijd om persoonlijk van de burgemeester afscheid te nemen.
"Jouw grens oplossende oplossingsgerichtheid inspireert me", zegt Hans van den Hurk (rechts) tegen Otwin van Dijk.
Er was alle tijd om persoonlijk van de burgemeester afscheid te nemen.
140 muzikanten van twaalf muziekverenigingen brengen een serenade

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant