Zo lag mogelijk samen blijven bevordert het leefplezier. Foto: PR
Zo lag mogelijk samen blijven bevordert het leefplezier. Foto: PR

“We moeten negen jaar inhalen”

Zorg

LICHTENVOORDE/VARSSEVELD – Annie (81) en Gerard (82) Grond leerden elkaar kennen op dansles. Lang geleden, want ze zijn inmiddels zevenenvijftig jaar getrouwd. Nog steeds zijn ze ‘gek op elkaar’ maar een klein deel van hun huwelijk hadden ze het liefst graag anders beleefd. Negen jaar geleden kwam Gerard in De Bettekamp terecht en moest Annie alleen thuis blijven wonen. Sinds kort woont het echtpaar weer samen en dat bevalt beiden erg goed.

Door Walter Hobelman

De Bettekamp in Varsseveld is gesloopt en er wordt hard gewerkt aan een compleet nieuw woonzorgcentrum. In de tussentijd zijn de bewoners verhuisd naar een tijdelijke woonvoorziening in Lichtenvoorde. Daar was een tweepersoonskamer beschikbaar en daardoor kon Annie weer intrekken bij haar man. “In de oude Bettekamp zat ik in een eenpersoonskamer”, vertelt Gerard. “Noodgedwongen moest Annie dus alleen thuis blijven wonen en kwam ze elke dag bij mij. Of ik ging naar haar toe, toen ik dat fysiek weer aankon.” Negen jaar lang leefde het stel gescheiden en dat was niet prettig. “Maar ja, het leven is soms niet fijn”, verzucht Annie. 

Annie woonde tot voor kort in de Zwanenpoort in Varsseveld. “Prima wonen hoor, maar het was niet ideaal om gescheiden te leven van Gerard. Zo hoort het niet te zijn, maar het kon niet anders. Maar ik ben blij dat we nu weer samen zijn. We moeten negen jaar inhalen en het is soms best wel een beetje wennen aan elkaar”, vertelt ze. In het begin van de coronaperiode was het extra moeilijk. ”Toen heb ik Gerard negen weken helemaal niet gezien, dat was pas erg.”

In de nieuwbouw van De Bettekamp kan het echtpaar ook samen blijven wonen. “De situatie zoals die was, was niet wenselijk voor het echtpaar“, legt Azora teammanager Anouk Wools uit. “Maar toen de plannen voor de nieuwbouw vastere vorm kregen hebben we wel direct met elkaar afgesproken dat dit echtpaar weer samen kan zijn. Dat kan hier al in Lichtenvoorde en dat wordt ook hun toekomst in Varsseveld.”

Meneer en mevrouw Grond zijn nog behoorlijk vitaal. Gerard is lid van de cliëntenraad van De Bettekamp en Annie heeft nog geen zorg nodig. Vanuit hun tijdelijke woning hebben ze een prachtig uitzicht over het buitengebied van Lichtenvoorde. Anouk zegt: “Wij willen dat onze bewoners zich goed voelen en zijn blij om te zien dat meneer en mevrouw nu weer zichtbaar beter in hun vel zitten. Daar genieten we allemaal van. Leefplezier van onze bewoners is werkplezier voor de verzorgenden en blije medewerkers geven weer leefplezier aan onze bewoners.” Maatwerk leveren is volgens Wools erg belangrijk. ”Wij denken in mogelijkheden, dat is de visie van Azora en het Leefplezierplan.

In de tijdelijke voorziening zijn 87 kamers en zit momenteel vol. “De verhuizing hier naartoe was een grote operatie, maar het is super soepel verlopen”, aldus Wools. “Vooraf is er een uitgebreid plan gemaakt hoe de verhuizing aangepakt moest worden”, vertelt Gerard die met de cliëntenraad veel heeft meegepraat en meegedacht met de verantwoordelijken van Azora. ”Het verhuisplan heeft de titel ‘Hen en weerumme’. Dat ‘hen’ hebben we gehad en over anderhalf jaar gaan we ‘weerumme’. En dat gaat ongetwijfeld op dezelfde goede manier. De mensen van verhuisbedrijf Van Dam verdienen een groot compliment. Zet dat maar in de krant. Maar ook de familieleden van onze bewoners en alle medewerkers hebben zich goed ingezet en meegeholpen. Ook dat heeft ervoor gezorgd dat alles zonder grote problemen snel geregeld kon worden.”

Gerard en Annie kijken uit naar de nieuwe Bettekamp. “Elke kamer krijgt daar een balkon, daar hebben we als cliëntenraad best hard voor moeten knokken, maar het is gelukt. Op die manier heb je toch een plekje om buiten te kunnen zijn”, vertelt Gerard. “En het is natuurlijk fijn om dan weer in Varsseveld te wonen. Dat voelt toch een stuk vertrouwder dan hier in Lichtenvoorde.” 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant