Docent Nout Heusinkveld is bezig met de uitleg van de interpunctieregels. Foto: Marij Striekwold.
Docent Nout Heusinkveld is bezig met de uitleg van de interpunctieregels. Foto: Marij Striekwold. Foto: Marij Striekwold.

Taalvaardigheidstraining bij IKC Groeituin

Onderwijs

VARSSEVELD - Op woensdagmiddag 24 april werden de schoolbanken van IKC Groeituin in Varsseveld niet gevuld door basisschoolleerlingen, maar door studenten van diverse opleidingen van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger beroepsonderwijs (hbo). Een taalvaardigheidstraining stond op het programma, waarbij de basis van taalbeheersing centraal stond.

Het initiatief voor deze training ontstond in samenwerking met de Netwerkplaats, een gezamenlijk initiatief van Graafschap College, HAN en Paraat Scholen. De Netwerkplaats is een innovatieve leeromgeving en beschouwt de regio als een levend klaslokaal waarbij leervragen van jongeren tussen de 10 en 30 jaar gekoppeld worden aan bedrijven, scholen en innovatiecentra. Dit initiatief vertegenwoordigt een ambitieuze stap voorwaarts in het onderwijs en benadrukt de gezamenlijke inzet voor innovatie en vernieuwing.

Training voor stagiairs van Innovatiehubs
De training richtte zich specifiek op studenten van verschillende Innovatiehubs in de regio’s Achterhoek en Liemers. Deze studenten voeren stages en onderzoeksopdrachten uit bij één van de 20 aangesloten technische bedrijven binnen de hubs, met als doel bij te dragen aan vernieuwing binnen deze bedrijven. Innovatiehub Innovar uit Varsseveld is zo’n plek waar studenten opdrachten uitvoeren voor in dit geval de bedrijven van Raam, Waterkracht of Contour Advanced Systems.

Bewustwording in het Digitale Tijdperk
Met de opkomst van AI maken veel studenten gebruik van tools om hun teksten te controleren. Echter, het blijft van belang om de basisregels van taalbeheersing eigen te maken en toe te passen. Docenten Jorik te Kaat en Nout Heusinkveld van Paraat Scholen begeleidden de studenten gedurende twee dagdelen, waarbij zij hen terugvoerden naar deze essentiële basis. Nout benadrukte het plezier en de uitdaging van het werken met een nieuwe doelgroep. “Een hele nieuwe ervaring, maar erg leuk om ons aanbod op deze vernieuwende manier aan te bieden aan studenten”.

Waardering van de Innovatiehubs
De Innovatiehubs toonden ook lof voor het initiatief. Ondanks de beschikbaarheid van digitale hulpmiddelen merken zij nog steeds veel fouten op in stageverslagen en onderzoeken. “Deze training bood niet alleen een kans om de basisregels op een leuke manier op te frissen, maar zette ook in op bewustwording over het belang van het eigen maken van een tekst”, aldus Kayleigh Saman van Innovatiehub Innovar.

Docent Nout Heusinkveld is bezig met de uitleg van de interpunctieregels.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant