Herman Vreeman (midden) proost op het grote succes van zijn DorpEnPlattelandBeweging. Foto: Roel Kleinpenning
Herman Vreeman (midden) proost op het grote succes van zijn DorpEnPlattelandBeweging. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

DorpEnPlattelandBeweging zit stevig in nieuwe gemeenteraad

Politiek

ULFT – Met de komst van drie nieuwe lokale partijen was de gemeenteraadsverkiezing in Oude IJsselstreek dit jaar een boeiende verkiezing. De grote vraag van de afgelopen weken was: “welke invloed hebben die partijen op de ‘gevestigde orde’ die al jarenlang de dienst uitmaakt?”

Door Walter Hobelman

Duidelijk is geworden dat Lokaal Belang niet heeft geleden onder de komst van de nieuwkomers. De partij leverde geen zetels in en blijft de grootste partij in de nieuwe raad. “Wij konden in principe alleen maar verliezen”, aldus Lokaal Belang woordvoerder Marco Bennink (lijsttrekker Ria Ankersmit zat vanwege corona thuis, WH). “Dat we op tien zetels blijven, vind ik boven verwachting. Het bewijst onze stabiliteit, die we ook de afgelopen vier jaar hebben kunnen bieden. We hebben als raad en partij ingrijpende keuzes gemaakt, mét lef en dat vertaalt zich in deze uitslag.”

DEPB
Opvallend is de komst van de DorpEnPlattelandBeweging (DEPB) die bijna 14 procent van de stemmen kreeg. Lijsttrekker Herman Vreeman is dan ook een zeer tevreden man, die na afloop van de verkiezingsuitslagavond nog niet echt heel uitbundig feest vierde. “Ik had dit wel gehoopt, maar niet verwacht”, aldus Vreeman. “We hebben in hele korte tijd (de partij meldde zich pas eind december aan als deelnemer aan de verkiezingen, WH) heel veel werk verzet. We zijn op eigen kracht aan de slag gegaan en dan is dit natuurlijk wel heel erg bijzonder.”

Bij het CDA was de stemming minder vrolijk. Die partij bleef steken op 12 procent van de stemmen en dat is bijna een halvering ten opzichte van vier jaar geleden. “We moeten reëel zijn”, aldus CDA lid Guido Hakvoort , “met de komst van de nieuwe partijen weet je dat de spoeling dun kan worden. We nemen ons verlies, maar gaan toch vol goede moed de komende raadsperiode in.”

De andere nieuwkomer, het Achterhoeks Democratisch Alternatief (ADA), die met Richard de Lange al 1 zetel had in de gemeenteraad, weet dat aantal niet uit te breiden. “Erg jammer, maar het is niet anders”, aldus De Lange. ”Het lijkt erop dat de DEPB ons de pas heeft afgesneden. Maar ook met één zetel kunnen wij onze stem laten horen de komende jaren.”

Bij PRO! heerste een gemengd gevoel. De partij die de afgelopen twee jaar met drie zetels in de raad heeft gezeten, houdt er nog twee over. De VVD leed ook een klein verlies en gaat van drie naar twee. D66 en PvdA behouden respectievelijk 1 en 3 zetels.

Meer over de verkiezingsuitslag leest u komende week in De Gelderse Post. Maandag 21 maart wordt de definitieve uitslag vastgesteld. Het kan zijn dat de zetelverdeling nog heel licht veranderd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant