De nieuwe raad voor het eerst bijeen voor een bomvolle tribune in de Conferentiezaal op het DRU Industriepark.
De nieuwe raad voor het eerst bijeen voor een bomvolle tribune in de Conferentiezaal op het DRU Industriepark. Roel Kleinpenning

Nieuwe gemeenteraad Oude IJsselstreek in de startblokken

Politiek

ULFT – Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Oude IJsselstreek een nieuwe gemeenteraad. Woensdag 30 maart zijn zeven nieuwe en achttien ‘herintreders’ door burgemeester Otwin van Dijk geïnstalleerd en werd door de gemeenteraadsleden ‘de eed’ of ‘de verklaring en belofte’ afgelegd.

Door Walter Hobelman

De burgemeester richt zich eerst tot het thuisfront van de raadsleden. “Kijk nog maar een keer goed naar ze vanavond. De komende vier jaar zie je ze waarschijnlijk wat minder.” Hij legt uit hoe belangrijk het werk van een raadslid is. “Besef je goed dat je één van de 25 mensen bent die de 40.000 inwoners van Oude IJsselstreek vertegenwoordigd.” Daarbij benadrukt hij ook dat 23 van de 25 personen ‘met voorkeurstemmen ’in de raad zijn gekozen. “Dat betekent dat er écht voor jóu gekozen is. Dat schept verwachtingen en verplichtingen.”

Met zijn 32 jaar is Rens Spijker (fractievoorzitter van de VVD) het jongste raadslid en Herman Vreeman (73, DorpEnPlattelandBeweging, DEPB) de oudste. De gemiddelde leeftijd is 57 jaar en Gerrit Vossers (Lokaal Belang) is nu de nestor van de groep. Hij zit sinds 2005 in de gemeenteraad.

De zeven nieuwkomers zijn: Herman Vreeman, Koen Dieker en Meike Lubbers (DEPB), Lucy Hugen (Lokaal Belang), Willie Oort en Sylvia van Londen (PvdA) en Jan Bogerd (PRO!).
De burgemeester heeft een achttal tips voor hen en voor de overige raadsleden. “Zorg dat je plezier hebt in dit werk, maak af en toe foute grappen en neem jezelf niet al te serieus”, is er één van. Een andere goede tip: “Let goed op je integriteit. Je hebt een voorbeeldfunctie en meer dan ooit lig je als raadslid onder het vergrootglas van de samenleving.”
De raadsleden worden uitgedaagd om hun werk creatief aan te pakken en zich aan de ene kant te focussen op een eigen stokpaardje en aan de andere kant “overal iets van te vinden, ook al ga jij er niet over.”
Van Dijk spreekt de hoop ut dat de raadsleden de tijd nemen om buiten de vergaderkamers te werken. “Wees de tolk van buiten en breng dat, wat je hoort, naar binnen. Blok avonden af om aanwezig te zijn in de samenleving. Neem iemand voor ogen waarvoor je dit raadswerk wil doen, je kleinkind, je partner, je buurman of -vrouw, wie dan ook. Doe je werk voor hen en niet voor jezelf.”

Afhankelijk van de samenstelling van het nieuwe college kan het gebeuren dat er binnenkort nog wat nieuwe raadsleden in de raad terecht komen. Op 7 april wordt de raad door informateur Richard Berenschot bijgepraat tijdens de ‘duidingsvergadering’ waarin ook wordt gedebatteerd over de verkiezingsuitslag. Deze vergadering is openbaar en begint om 20.00 uur in de DRU Conferentiezaal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant